keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Psyykkinen valmennus: Supervoimii

Psyykkinen valmennus tähtää lopulta siihen, että pystyisimme olemaan paras mahdollinen versio itsestämme. Tavoitteena on oma huippumme, mitä se sitten kenellekin merkitsee. 

Optimaalinen suoritus ei tapahdu koskaan itsestään. Se vaatii yleensä paljon valmistautumista, suunnittelua ja harjoittelua. Se vaatii myös suorituksen aikana keskittymistä, määrätietoisuutta ja uskoa omiin kykyihin. Usko omiin kykyihin taas tulee onnistumisista, mikä vaatii paljon toistoja. On noustava ylös yhtä monta kertaa kuin kaadumme ja yritettävä uudestaan.

Mikä sitten saa yrittämään uudestaan? Motivaatio. Motivaatio tarkoittaa, että teemme jotakin itsellemme merkityksellistä ja olen kirjoittanut siitä tässä blogini osiossa. Mitä motivoituneempia olemme ja mitä selkeämpi suunnitelma meillä on, sitä todennäköisemmin emme anna periksi, vaikkemme heti onnistuisikaan. 

Myös mielenhallinnan taitoja voi ja kannattaa harjoitella. Mitä parempi itsetuntemus meillä on ja mitä paremmin olemme sinut itsemme kanssa, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on selviytyä myös silloin, kun vastoinkäymisiä tulee. Ja niitähän tulee. Sekin on osa elämää.

Vaikka yritämme parhaamme ja painamme sata lasissa eteenpäin, sekään ei silti aina riitä. Seinä voi nousta lopulta vastaan, jos emme ole oppineet lepäämään. Energian säätely on yksi tärkeimmistä supervoimista, vaikka helposti ajattelemmekin menestymistä vain tekemisten kautta. Joskus paras taito voikin olla olematta tekemättä mitään. Palautumisesta olen kirjoittanut tässä blogini osiossa.

Osalle meistä isoin haaste on päästä liikkeelle ja pysyä liikkeessä. Osalle taas vaikeampaa on olla tekemättä liikaa ja olla hajottamatta loputonta energiaansa eri suuntiin. Tavoite määrittää tekemisellemme selkeät suuntaviivat. Se voi auttaa joko käynnistämään toimintaa tai rajaamaan sitä riippuen siitä, kumpi meille on haastavaa. Huomionarvoista on, että voimme joutua joskus myös luopumaan jostakin sellaisesta tekemisestä, mikä syö voimavaroja, mutta ei tue tavoitteitamme. Näin saamme arkeemme ja kalenteriimme tilaa aidosti merkityksellisille asioille. Yksi tärkeimmistä tavoitteistahan on hyvinvointi.

Mitäpä vielä? Siinäpä ne minun mielestäni tärkeimmät. Mitkä ovat sinun supervoimasi?

En tajuu miten saat tän toimii, sul täytyy olla supervoimii. Oot teräsnainen, pysyt kasassa, kun hajoon. Nostat ylös, kun alan vajoo. 

Elastinen: Supervoimii

Kaikki psyykisen valmennuksen blogitekstini löydät tästä linkistä. Tervetuloa mukaan!