Lähdetään liikkeelle tästä: Kuka olet? Miten näet itse itsesi? Minkälaista narratiivia, tarinaa, kerrot itsestäsi ja elämästäsi muille?
Trainer4Youn psyykkisen valmennuksen koulutuksessa käytetään muun muassa Dan McAdamsin kolmitasoista persoonallisuuden mallia. Persoonallisuutta voidaan tarkastella mallin mukaan eri näkökulmista:
- Yksilölliset piirteet ja roolit
- Arvot ja tavoitteet
- Elämäntarinat ja kertomukset
Mitä esimerkiksi minä kerron itsestäni tässä blogissa? Sanon olevani luonnossa liikkuja, kuntosaliharrastaja ja entinen ryhmäliikunnanohjaaja. Olen myös entinen tanssinharrastaja ja entinen juoksija. Entinen sitä ja tätä.
Entäpä mitä olen nyt?
Kerromme itsestämme mielellämme jostakin meille tärkeästä roolista käsin. Todennäköisesti painotamme myös eri asioita riippuen siitä, missä asiayhteydessä itsestämme kerromme. Esimerkiksi minulle ryhmäliikunnanohjaajan rooli on edelleen tärkeä osa sitä tarinaa, jota itsestäni kerron. Se kertoo, miksi kirjoitan hyvinvointiblogia ja miten ylipäänsä olen päätynyt näiden asioiden äärelle. Ohjaanko vielä joskus tunteja? Sitä en tiedä. Sille tarinalle ei ole vielä tehty jatko-osaa.
Elämäntarinoiden ja kertomusten tarkoituksena on löytää syitä toiminnan takana. Ne kertovat, mitä ihminen arvostaa ja mitä kohti hän haluaa mennä. Huomionarvoista on kuunnella myös sitä, millä tavalla ihminen puhuu itsestään.
Positiivinen minäkuva ja itseluottamus ovat voimavaroja, joiden varassa voi lähteä rohkeasti isompiinkin haasteisiin ja kokeilemaan uutta. Aina oma sisäinen puhe ei ole kuitenkaan positiivista. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kohtaamme vastoinkäymisiä, oma sisäinen nujertajamme astuu helposti esiin. Onkin hyvä tiedostaa, että ajatuksemme ja tunteemme ovat lopulta vain... no, ajatuksia ja tunteita.
Psyykkisen valmennuksen koulutuksessa omaa ajatusta tai tunnetta tarkastellaan ikäänkuin tarkkailijan roolista: "Ahaa, tällainen ajatus, tällainen tunne tällä kertaa." Jos ajatukseen tai tunteeseen pystyy ottamaan etäisyyttä, oivaltaa, että vaikka minulla on nyt tällainen ajatus tai tunne, en silti ole yhtä kuin ajatukseni ja tunteeni. Ajatuksen tai tunteen voi ikäänkuin nostaa sivuun ja tehdä siitä huolimatta.
Kokeilin tätä itseasiassa varsin ansiokkaasti kuntosalitreenin kanssa. Pääni tuotti jos jonkinlaista synkkää ajatusta, miksi en olisi lähtenyt salille. Osa syistä oli ihan todellisiakin, koska totta oli, että jouduin rakentamaan kuntosaluohjelmani uusiksi fyysisen rajoitteen vuoksi. Osa taas oli tyypillistä nujertavaa puhetta. Nostin sen sivuun ja tein siitä huolimatta.
Voittajafiilis! Sitä paitsi uusi kuntosaliohjemani toimi erittäin hyvin.
Positiivista puhetta ja itseluottamusta voi opetella. Toiset meistä joutuvat opettelemaan enemmän kuin toiset, mutta kannustavaa minun mielestäni on se, ettei kyse ole vain jostakin, mikä joko on tai ei ole.
Kerro siis tarina itsestäsi. Kuuntele omaa sisäistä puhettasi, miten itse itsestäsi puhut ja tarinaasi kerrot. Tiedosta omat vahvuutesi ja heikkoutesi. Kuka sinä olet?