keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Pieni pala palautumista joka päivä

Lepään sitten viikonloppuna, saatat ajatella. Viikonloppu tulee ja menee. Olipa taas lyhyt. Kaikenlaista tekemistä kerääntyi, rästihommia viikolta, eikä kaikkea ehtinyt tehdä tälläkään kertaa. Niin se elämä menee. Jos elämme vain viikonlopusta toiseen tai lomaa odotellen, saatamme kerätä paitsi palautumisvelkaa, myös pitkän listan rästihommia, jotka eivät jätä rauhaan sitten, kun se kauan odotettu lepohetki lopulta tulee. 

Osaatko sinä aidosti vain olla ja palautua? Jos et, saatat olla tauon tarpeessa.


Etenkin juuri silloin, kun kierrokset nousevat ja huomaamme pyörivämme vimmaisesti stressaavien tilanteiden keskellä, taukoja tarvitaan kaikkein eniten. Lyhyt pysähdys. Happihyppely ulkona. Rauhallisia hengityksiä silmät kiinni tai ulos ikkunasta katsellen. Sydämen syke hidastuu. Verenpaine laskee. Hengitys syvenee. 

Kun alat tiedostaa kehosi tuntemuksia, on hyvä kiinnittää huomiota myös fysiologisiin tarpeisiin. Oletko syönyt? Oletko juonut? Kiireen keskellä perusasiat helposti unohtuvat. Vaikka kuinka haluaisimme olla superihmisiä, toimintakykymme ei pysy kovin montaa tuntia hyvänä ilman ruokaa ja juomaa. Jos siis edellisestä ruokailusta on jo yli 4 tuntia ja nälkä kurnii vatsassa, syö pieni terveellinen välipala tai kunnollinen ateria. Ehdit kyllä. Älä korvaa ateriaa napostelulla työn ohessa vaan keskity kunnolla siihen mitä teet. Syö oikein hitaasti, maistellen ja nautiskellen, koska se edistää ruoansulatusta ja saat samalla aikaa palautumiseen. 

Vai kaipaatko hetkeksi mukavaa jutustelua ihmisten kanssa? Esimerkiksi nauramisen on todettu lievittävän stressiä ja väsymystä todella tehokkaasti. Hyvä seura irrottaa ajatukset hetkeksi itse tekemisestä ja myös ongelmia voi olla hyvä pohtia välillä yhdessä toisten kanssa. Saatat saada ihan uudenlaisia näkökulmia!

Ekstrovertit palautuvat parhaiten ihmisten seurassa. Introvertit kaipaavat enemmän omaa aikaa ja hengähdyshetkeä kaiken melun ja touhottamisen keskellä. Olemme tässäkin erilaisia. Siksi on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, minkälainen tauko on juuri sinulle aidosti palauttava? 

Välttelemme helposti taukoja silloin, kun meillä on muka liian kiire, mutta todennäköisesti tauon jälkeen pystymme toimimaan entistä tehokkaammin ja saamme enemmän aikaan. Kuormituksen jumittamat ajatukset selkenevät. Sekamelskasta löytyykin punainen lanka. Näinhän tämä menee! Miksen heti tätä huomannut? Siksi, että emme yksinkertaisesti ole parhaimmillamme väsyneinä. Jos emme tauota tekemistä, saatamme jäädä kiertämään kehää omien ajatustemme keskellä ja ajattelukenttämme kapautuu. Todella väsyneinä emme näe enää juuri muuta kuin sen, mitä on suoraan edessämme. 

Stressi nostaa hetkellisesti vireystasoa ja toimintakykyä, koska juuri siihen se on tarkoitettu: jotta saisimme nopeasti aikaan mahdollisimman paljon silloin, kun tilanne niin vaatii. Emme kuitenkaan voi työskennellä samalla intensiteetillä pitkään. Otetaan esimerkki urheilumaailmasta: Pitkänmatkan juoksija lähtee liikkeelle ihan eri tavalla kuin 100 metrin pikajuoksija. Hän lähtee rakentamaan juoksua taktikoiden ja voimavaroja säästellen, jotta puhti riittäisi tasaisesti koko matkalle ja mielellään vielä loppukiriinkin. Silti molemmat voivat olla oman lajinsa huippuja. Pitää siis tietää, mitä tekee ja mitä se vaatii. Pitää myös tuntea itsensä, jotta osaa toimia itselleen optimaalisella tavalla ja saa itsestään parhaan mahdollisen irti.

Riittävät ja aidosti palauttavat tauot ovat helppo ja tärkeä palautumistaitojen työkalu, jonka avulla pystymme huolehtimaan hyvinvoinnistamme keskellä jokapäiväistä arkea. Mitä haastavampi arki, sitä enemmän se vaatii myös palautumiselta. Miksipä emme aloittaisi siis helpoimmasta? Laita vaikkapa puhelin säännöllisin väliajoin muistuttamaan ja pidä tauko. Se kannattaa.