tiistai 27. kesäkuuta 2023

Intuitiivinen syöminen

Intuitiivisella syömisellä tarkoitetaan syömistä kehon viestien mukaisesti. Se on joustavaa ja sallivaa suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Kutsuisin sitä myös kaikenlaisen ruoan arvostamiseksi. Tämä on taito, jota ainakin itse olen joutunut opettelemaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna koen, että se on todella hyödyllinen taito. Ruokien jaottelu terveellisiin ja epäterveellisiin, hyviin ja huonoihin, sopiviin ja välteltäviin, on oikeastaan aika sydäntä riipaisevaa. Oikeastihan mikään ei ole näin mustavalkoista.

Osa ruoista on tottakai ravintoarvoltaan parempia ja niissä on tarvitsemiamme suojaravinteita energian määrään suhteutettuna enemmän. Mikään ruoka-aine ei kuitenkaan sinällään ole pelkästään terveellinen tai epäterveellinen. Liiallinen veden juontikin voi olla vaarallista, vaikka kehon nestetasapainosta huolehtiminen sinänsä onkin välttämätöntä.

Kurinalaista syömiskäyttäytymistä saatetaan ihannoida, mikä ei ainakaan helpota joustavamman syömisen opettelua. Oma olo saattaa silti tiukan ruokakontrollin keskellä tuntua kurjalta. Vieraisilla syöty kakunpala ahdistaa. Kahvilassa lasivitriinistä ei löydy mitään itselle sopivaa. Intuitiivista syömistä opettelemalla voi päästä eroon syömiseen ja omaan kehonkuvaan kohdistuvista haitallisista ja rajoittavista ajatusmalleista. Se ei kuitenkaan tarkoita ylenpalttista herkuttelua aina, kun mieli tekee. Päinvastoin. 

Oman kehon viestejä kuuntelemalla ja kunnioittamalla oppii syömään silloin, kun on nälkä ja lopettamaan silloin, kun on kylläinen. Se vaatii tottakai useimmilta meiltä opettelua, vaikka lapsena todennäköisesti osasimmekin syödä juuri näin. Energiantarve vaihtelee päivittäin fyysisen aktiivisuutemme mukaan eikä ole perusteltua syödä joka päivä samalla tavalla. Kehon viestejä ja kylläisyyden tunnetta on siis hyvä oppia kuuntelemaan. Myös esimerkiksi stressi ja univaje vaikuttavat aineenvaihduntaan ja energiantarpeeseen. Palautumiseen tarvitaan energiaa. Enkä puhu nyt tunnesyömisestä, mikä on hyvä osata erottaa fyysisestä nälän tunteesta etenkin silloin, kun elämä koettelee.

Huomionarvoista on, että intuitiivinen syöminen ei ole dieetti. Se on pyrkimystä pysyvästi terveyttä edistävään ruokavalioon ja parempiin elämäntapoihin joustavasti ja luonnollisesti. Tavoitteena on siis enimmäkseen hyvä syöminen, ei täydellisyys.


Mitä intuitiivinen syöminen sitten vaatii? Terveellisen ruokavalion perusteita on hyvä tuntea, jotta tietää mitä lautaselle ylipäänsä kannattaisi ottaa. Mitään ei sinänsä tarvitse jättää pois, mutta kun ruoka-annokseen lisätään esimerkiksi kasviksia, siemeniä, oliivi- tai rypsiöljyä ja täysjyväleipää, tilaa jää suhteessa vähemmän raskaammille ruoille annoskoon pysyessä samana. Jos tavoitteena on painonhallinta, annoskokoa voidaan toki pienentää. Hyvä vinkki on pienentää lautasta, jolloin silmät saavat edelleen visuaalisen viestin täydestä lautasesta. Kun kylläisyyttä oppii tulkitsemaan, saattaa huomata, että pienempikin annoskoko riittää. Ohjeena on syödä vatsa 80-prosenttisesti täyteen. Ei siis koskaan ähkyyn ja pahaan oloon asti vaan sopivasti kylläiseksi. 

Säännöllinen ruokailurytmi 3-4 tunnin välein on hyvä perusta intuitiiviselle syömiselle. Jos nälkä pääsee liian suureksi, fyysisen nälän viestien sijasta saatamme antaa vallan mieliteoille. Syömme mitä tahansa, mitä on helposti saatavilla ja saatamme syödä sitä myös liikaa. 

Intuitiiviseen syömiseen liittyy olennaisena osana myös syömisen psykologinen puoli. Ruoan hyvällä maulla ja maukkaudella on merkitystä. "Hyvä ruoka, parempi mieli" -sanonta pitää oikeasti paikkansa. Kun oma suhtautuminen ruokaan muuttuu rennommaksi, vaikuttaa se suun ja vatsan lisäksi myös korvien välissä, sillä pääosin terveellinen ruokavalio jättää tilaa myös sattumille.

Miltä kuulostaa? Lisätietoa intuitiivisesta syömisestä löydät ravitsemusasiantuntija Jonna Heinosen kirjasta Tunne syöminen sekä Jonnan valloittavasta Youtube-videosta Intuitiivinen syöminen. Kannattaa tutustua!