tiistai 18. huhtikuuta 2023

Psyykkinen valmennus: Mitä haluat?

Kun olet tietoinen siitä, minkälainen ihminen olet ja mitä pidät elämässä tärkeänä, alkaa ehkä vähitellen hahmottua myös se, mitä haluaisit tehdä ja mitä saavuttaa. Jotkut meistä ovat luonnostaan tavoitteellisempia kuin toiset, mutta se ei tarkoita silti sitä, että meidän muidenkaan tarvitsisi vain ajelehtia sinne minne tuuli kuljettaa. Kyllähän mekin aika usein haluamme olla kiinni ohjaimessa, eikö vaan? 

Jos toteat, että kaikki on hyvin näin, sekin on tietoisesti valittu päätös: haluat olla juuri tässä ja ottaa siitä kaiken irti niin kauan kuin asiat pysyvät ennallaan. Ennemmin tai myöhemmin asioilla on tapana muuttua ja silloin voit arvioida tilanteen uudestaan. 

Jos taas haluaisit muuttaa jotakin itsessäsi tai elämässäsi niin silloin on oikea aika pysähtyä miettimään, mitä ja millä keinoin. Tavoitteet antavat tekemisellesi suunnan.

Trainer4Youn psyykkisen valmennuksen kurssilla hyvä tavoite määritellään seuraavasti:

  • Yksilöllinen = sinun omasi
  • Yksityiskohtainen = tarkka
  • Mitattavissa oleva = tulosten seuranta on mahdollista
  • Toimintaan sidottu = pienet arkiset teot ja valinnat, joilla siihen pääset
  • Realistinen = elämäntilanteeseesi sovitettavissa oleva
  • Aikaan sidottu = jotta sitoutuisit toimimaan nyt eikä vasta "sitten joskus"
Kommentit ovat minun omiani. Toivon, että ne auttavat sinua tarkastelemaan tavoitettasi realistisen innostuneesti ja tarkentamaan sitä riittävästi. Esimerkiksi haluaisin olla liikunnallisempi on erinomainen toive, mutta melko epämääräinen tavoite. Se ei todennäköisesti vielä saa sinua murtautumaan irti totutuista rutiineistasi ja lähtemään säännöllisesti kuntosalille tai lenkille. Tapojen muuttaminen on vaikeaa. Mielummin tekisimme kuten ennenkin ja aloittaisimme sitten joskus.

Ei se joskus koskaan tule, jos emme sitoudu muutokseen.

Tarkennetaan tavoitetta: esimerkiksi "haluaisin juosta viimeistääm kesän lopulla 10 kilometriä" on riittävän tarkka tavoite. Jos aiot onnistua, sinun on aloitettava nyt heti. Heinäkuussa voi olla jo myöhäistä.  

Seuraavaksi tarvitaan askelmerkit haluttuun suuntaan. Mitään ei tapahdu ilman tekemistä: on lähdettävä lenkille. Voit ensin kehittää kestävyyskuntoa kävelemällä ja yhdistää siihen lyhyitä juoksupyrähdyksiä. Vähitellen pystyt lisäämään juoksun määrää suhteessa kävelyyn. Lopulta juokset kokonaan ensin lyhyemmän lenkin ja sitten 10 kilometriä, jos ei sille ole mitään fyysistä estettä. Viikko-ohjelmaan on hyvä ottaa mukaan myös tukilihaksia vahvistavaa lihaskuntoharjoittelua, kehonhuoltoa ja palautumista, jottei hyvä alku kariudu rasitusvammoihin. Varsinaisen tavoitteen lisäksi sinulla voi olla muutama välitavoite, checkpoint, joissa arvoit, miten on mennyt ja onko tarvetta muuttaa harjoittelua.

Jos innostuit nimenomaan juoksutavoitteesta, kannattaa lukaista aiempi kirjoitukseni Juoksu: Mistä aloittaisin? 

Tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki. Sinun tavoitteesi voi olla jotakin ihan muuta. Mitä sinä pidät tärkeänä? Missä sinä haluaisit kehittyä? Onko joku taito, minkä olet halunnut oppia, mutta et ole tullut koskaan aloittaneeksi? Jos se on sinulle tärkeää niin anna mennä! Vaikkei sinusta tulisikaan maailman paras, saat varmasti arvokkaita onnistumisen kokemuksia. Tavoite voi olla konkreettinen päämäärä kuten maratonjuoksu tai tietyn toiminnan mahdollistava pätevyys kuten ammattitutkinto. Se voi kuitenkin olla myös oma henkilökohtainen kokemus eli tahto kehittyä tavalla tai toisella paremmaksi, onnellisemmaksi tai itsevarmemmaksi.

Uudet taidot ja tavat opitaan toistojen kautta. Jotta jaksat tehdä riittävästi toistoja, tarvitset aitoa eteenpäin vievää innostusta, mitä tahansa sitten oletkaan tekemässä. Mikä saa sinun silmäsi loistamaan? 

Seuraavaksi mietimme vielä: miksi?