tiistai 16. helmikuuta 2016

Erilaiset liikkujat

Löysin mielenkiintoisen artikkelin erilaisista liikkujatyypeistä. En tietenkään löytänyt sitä enää, kuten käy yleensä kaikille hyville artikkeleille, mutta kirjoitan sen, minkä muistan "taiteilijavapauksia" ottaen. Artikkelin tarkoituksena oli herätellä liikunnanohjaajia ja liikkujia tiedostamaan, että olemme erilaisia. Se, mikä motivoi toista, ei välttämättä motivoikaan toista. Joskus voi käydä jopa niin, että vaikka tarkoitammekin hyvää, saatamme ikävä kyllä tappaa toisen innostuksen jo heti alkuunsa. Olimme ehkä kovin innoissamme asiastamme, mutta pidimme liian jääräpäisesti kiinni omasta näkökulmastamme, vaikka toinen olisikin kaivannut erilaista lähestymistapaa. Kaikkea ei voi ennakoida, mutta ihmisten erilaisuus on hyvä tiedostaa.

Tavoitteelliset
Aloitamme heistä, joihin todennäköisesti ensimmäiseksi törmäämme liikuntamaailmassa. Tavoitteellisilla on hyvä motivaatio ja he ovat valmiita tekemään kovasti töitä. He haluavat tavoitteen, jota kohti pyrkiä ja välitavoitteita, joilla omaa edistymistä pystyy tarkistamaan. Erilaiset kehonkoostumusmittaukset, energiankulutusmittarit, sykemittarit ja muut tekniset vempaimet ovat tavoitteellisten mieleen. He myös mielellään seuraavat ja jakavat edistymistään muille erilaisilla sosiaalisen median sovelluksilla. Tavoitteelliset ovat hampaat irvessä puurtajia ja he haluavat saavuttaa tuloksia nopeasti, joten heitä on ehkä hyvä muistuttaa maltillisesta, omaan lähtötasoon perustuvasta aloituksesta ja siitä, että pitkäjänteisellä, nousujohteisella harjoittelulla saadaan yleensä aikaan parhaimmat tulokset. Uskokoon ken uskoo.

Puurtajat
... Mistä päästäänkin siis puurtajiin, noihin liikuntamaailman ihailtaviin työmuurahaisiin. Puurtaja on todennäköisesti harrastanut yhtä tai kahta lajia jo vuosia. Tämä koskee myös nuorempia. Hän käy säännöllisesti treeneissä ja kehittyy ehkä hitaammin kuin tavoitteellinen, mutta pitkällä tähtäimellä tulokset ovat merkittäviä. Siinä missä tavoitteellinen haluaa juosta kerran elämässään maratonin, harmaahapsiset puurtajat istuvat saunan lauteilla ja vertailevat maraton-kokemuksiaan vuosien varrelta. Heillä on kokemuksen mukanaan tuomaa elämänviisautta, pikkutarkkaa huomiokykyä ja pitkäjänteisyyttä. He eivät kuitenkaan ole kovin innokkaita kokeilemaan uusia asioita. Miksi ihmeessä, kun vanhatkin toimivat ihan hyvin?

Seikkailijat
Jos mietit ääneen, että olisipa mukava kokeilla sitä-ja-sitä lajia, seikkailija todennäköisesti kertoo, että se oli kyllä hauskaa ja informoi samaan hengen vetoon, missä sitä voi harrastaa. Hänellä on ollut 10-kortti jokaiselle alueesi kuntosalille ja hän on käynyt useimmilla ryhmäliikuntatunneilla S'habamistä Crossfitiin. Hän myös vähintäänkin haaveilee syvänmerensukelluksesta, laskuvarjohypystä ja vaellusmatkasta Kilimanjarolle. Ehtivimmät ovat kokeilleet tietysti jo niitäkin. Seikkailijan vahvuuksia ovat into ja rohkeus kokeilla uusia asioita. Haasteena on saada heidät pysymään mukana pidempään.

Fiilistelijät
Fiilistelijä etsii harrastuksistaan aitoja kokemuksia ja hyvää oloa. Sosiaalisemmat fiilistelijät kaipaavat mukavaa treeniseuraa ja introvertimmat keskittyvät enemmän siihen, miltä asiat heistä itsestään tuntuvat. Molemmille merkitsevät paljon sen kaltaiset asiat kuin tunnelma, musiikki, sisustus ja ennen kaikkea se, miten heidät salille tullessa otettiin vastaan. Liikuntalajit ovat usein hauskoja (kuten tanssi) tai rentouttavia (kuten jooga), mutta hyvässä seurassa, säässä ja tunnelmassa fiilistelijä saattaa viihtyä hyvin myös raskaampien lajien parissa. Tämä on se kohderyhmä, jota on vaikeinta saada salille, koska heillä on niin paljon muitakin mielenkiinnon kohteita kuten käsityöt, kuvataide, puutarhanhoito... Innostuttuaan he kuitenkin tulevat, koska siitä tulee niin hyvä fiilis.

Mikä meitä siis motivoi? Miten haluamme liikkua ja mitä haluamme harrastaa? Kaipaammeko mukaan treenikaveria vai nautimmeko siitä, että saamme olla pienen hetken itseksemme? Sitä kannattaa miettiä, kun harkitsee liikunnan aloittamista, miettii omaa lajia tai käy läpi motivaatiota nykyisissä harrastuksissa. Niin hienoa kuin se onkin: me olemme kaikki erilaisia.