torstai 20. huhtikuuta 2023

Psyykkinen valmennus: Kohti omaa parastasi

Trainer4Youn psyykkisen valmennuksen kurssilla opittiin talomalli, joka auttaa meitä etenemään talon perustasta eli omasta itsestämme ja omista lähtökohdistamme kohti talon katonharjaa eli omaa parastamme. Työvälineinä meillä ovat mm. tavoitteemme (mitä), motivaatiomme (miksi) sekä erilaiset käytännön toimet ja kykymme ylläpitää tavoitteita kohti vievää toimintaa (miten).

Olen tässä blogissa käynyt läpi joitakin psyykkisen valmennuksen osa-alueita, joilla pääset hyvin alkuun, mutta jos kiinnostuit oppimaan lisää, suosittelen lämpimästi Trainer4Youn verkkokurssille osallistumista. Kouluttajina toimivat alan raudanlujat ammattilaiset Aleksi Tossavainen ja Antti Peltonen, jotka ovat kirjoittaneen aiheesta myös kirjan Psyykkinen valmennus.

Mitä kurssista jäi minulle käteen? Itseasiassa paljonkin ja tulen varmasti palaamaan koulutusmateriaalin pariin vielä monta kertaa. Koulutus auttoi pureutumaan omassa käytöksessä ja ajattelussa vähän syvemmälle. Ei siis vain se, mitä teemme vaan myös ajatukset ja tunteet siinä ympärillä. 

Joskus meillä voi olla esimerkiksi "mörköjä", jotka ovat kehittyneet ajan kuluessa emmekä välttämättä edes huomaa niitä. "Mörkö" voi olla vaikkapa lannistava ajatus, joka tietynlaisissa tilanteissa aktivoituu. Höpö höpö, luulitko todellakin pystyväsi tuohon? Se voi olla uskomus, jonka todenperäisyyttä emme ole osanneet kyseenalaistaa. Olet ihan liian vanha tuohon. Pahimmillaanhan tiedostamaton "mörkö" pysäyttää toiminnan jo ennen kuin pääsimme edes liikkeelle tai lyö hätäjarrun tai peruutusvaihteen päälle, kun olimme jo hyvällä alulla.

Tiedostetun "mörön" voimme sen sijaan opetella nostamaan sivuun... ja tehdä siitä huolimatta. Vai sitä mieltä sinä mörköseni tänään olet. No, saattaapa olla, että olet väärässä. Kokeillaan.

"Mörön" alta voi löytyä myös iso kasa unelmia, joita emme ole uskaltaneet lähteä toteuttamaan. Siksi matka itseen voi olla mielenkiintoinen ja tarpeellinen kokemus. Toivoisin, että jokainen sillä matkalla löytäisi vähintäänkin sen kaikkein tärkeimmän: oman arvonsa.