keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Psyykkinen valmennus: Miksi?

Samaan aikaan, kun asetamme itsellemme tavoitteen, on hyvä uhrata hetki aikaa myös kysymykselle miksi. Miksi selkiyttää omaa tavoitetta ja auttaa sitoutumaan sen vaatimiin ponnisteluihin. Miksi on läsnä silloinkin, kun ei muuten oikein huvittaisi. Se on meidän syymme tehdä asioita.

Eri ihmiset tekevät samoja asioita, mutta aivan eri syistä. Kaverin innostus ei välttämättä meissä kanna. Jonkun toisen tekeminen voi tuntua ihan älyttömältä, koska emme ymmärrä syitä tekemisen takana. Joskus joku asia saattaa tuntua jopa vastenmieliseltä siitä näkökulmasta, missä se meille esitetään, mutta kun saamme tutkiskella sitä omalla tavallamme, huomaammekin innostuvamme.

Otetaan esimerkkinä kuntosaliharjoittelu. Miksi sinä käyt tai et käy kuntosalilla? Hyväksyn myös vastauksen "ei voisi vähempää kiinnostaa". Yllättävää kyllä, ajattelin itse joskus ihan samalla tavalla. Sitten löysin oman miksi -vastaukseni.


Miksi ihmiset ylipäänsä käyvät salilla? Kuulostele, olisiko tämä sinun juttusi. Osa ehkä kolahtaa, osa ei.

Se on hyvää kuntoilua. No todellakin, sitä se on! Lihaskuntoharjoittelua suositellaan UKK-Instituutin liikuntasuosituksissa vähintään kahdesti viikossa ja kuntosalitreeni painojen kanssa tai laitteilla on sitä parhaimmillaan. Tottakai lihaskuntoa voi treenata muillakin tavoilla, esimerkiksi kehonpainoharjoitteluna. 

Ulkonäkösyyt. Saa sen sanoa ääneen! Moni käy kuntosalilla muokatakseen vartaloaan ja näyttääkseen paremmalta. Osa treenaa juuri siksi, osa siitä huolimatta. Joku saattaa kääntyä jo ovelta pois, koska saliympäristön ulkonäkökeskeisyys ahdistaa. Tuntuu siltä, että tämä nyt ei ainakaan ole minun juttuni. En kuulu tänne. Harmi sinänsä! 

Voima. Moni treenaa salilla tullakseen vahvemmaksi. Eikä sen tarvitse tarkoittaa pullistelevia lihaksia, vaikka joskus nekin saa kaupan päälle. Voimasta on hyötyä ihan jo arjessa eikä vain salilla.

Toimintakyky.  Moni käy kuntosalilla kuntouttavista ja ennaltaehkäisevistä syistä. Esimerkiksi juoksijalla viikottainen lihaskuntotreeni kuuluu viikko-ohjelmaan. Se tukee lajikohtaista harjoittelua ja ehkäisee rasitusvammoja. Jos rasitusvammoja tulee, myös niitä on helppoa kuntouttaa salilla. Siellä harjoitukset tulee ihan aikuisten oikeasti tehdyksi toisin kuin kotona. Myös ikääntyessä omaa toimintakykyä kannattaa pitää yllä lihaskuntoharjoittelulla. Voima vähenee iän myötä, mutta harjoittelulla heikentymistä voidaan hidastaa.

Kaverit. Parhaimmillaan kuntosali on myös sosiaalinen ympäristö, jossa voi tavata kavereita. Aika paljonhan kuntosaliharjoittelu on vähän sellaista yksin puurtamista ja osa nauttiikin nimenomaan siitä. Kaverin mukana salille on helppo mennä, etenkin alussa. Itsekin aloin käydä kuntosalilla alunperin tapaamassa kaveria, mutta vähitellen huomasin innostuvani myös itse harjoittelusta ja halusin oppia lisää.

Itsensä kehittäminen. Jokainen on joskus ollut aloittelija, mutta vähitellen laitteet ja välineet tulevat tutuiksi ja harjoitteluun löytyy punainen lanka. Päämäärätön haahuilu salilla ei motivoi ketään, joten viisas treenaaja opettelee jo alussa tietyt perusasiat ja hankkii tai tekee itselleen ohjelman. Kuntosaliharjoittelu on laji, jossa voi kehittää itseään ihan loputtomiin. Joku motivoituu omista fyysisistä tuloksista kuten siitä, että pystyy lisäämään painoja. Joku tekee mielellään ohjelmia ja haluaa oppia lisää treenaamisesta. Joku taas haluaa päästä opettamaan muita. Kilpaillakin lajissa voi, jos haluaa todella haastaa itseään ja päästä aidosti eteenpäin. 

Sama sali, samat treenaajat. Monta eri syytä, miksi. Mistä syystä sinä teet sitä mitä teet ja miksi se on sinulle tärkeää?

Vinkkejä kuntosaliharjoitteluun löydät esimerkiksi tästä blogikirjoituksestani.