Riittävä fyysinen ja henkinen palautuminen arjen kuormituksesta on meille ensiarvoisen tärkeää. Emme ehkä tule ajatelleeksi koko asiaa silloin, kun kaikki menee hyvin. Silti juuri hyvinä aikoina meillä on parhaat mahdollisuudet rakentaa vankkaa pohjaa, joka suojaa meitä silloinkin, jos elämä hetkellisesti romahtaa. Sanon, että jos. Se on kuin kellarin hätävara, josta voi hakea taskulampun sähkökatkon ajaksi. Eikä tarvitse edes tulla pimeää. Kun osaamme palautua hyvin ja luotamme siihen, voimme kohdata stressaavia tilanteita rohkeammin muutenkin.
Kaikki stressi ei ole missään tapauksessa pahasta. Myös esimerkiksi innostus ja raskas liikuntasuoritus aiheuttavat elimistössä hetkellisen stressireaktion, josta palaudumme levon aikana. Lyhytkestoisen stressin tarkoitus on nostaa vireystilaamme, valmiuttamme ja suorituskykyämme, jotta pystymme toimimaan nopeasti ja tehokkaasti haastavassa tilanteessa.
Haitallista stressistä tulee, jos se jää päälle eikä palautumista tapahdu. Käymme ylikierroksilla emmekä pysty nukkumaan, vaikka olemme väsyneitä. Vastaavasti väsymys heikentää suorituskykyä, mikä lisää taas entisestään stressiä. Puhutaan palautumisvajeesta. Pahimmillaan se johtaa uupumiseen ja altistaa fyysisille ja henkisille sairauksille kuten sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle ja masennukselle.
Olen ollut pitkään kiinnostunut palautumisvajeesta, palautumisesta ja niistä taidoista, joilla pystymme itse palautumista edistämään. Jooga on niistä yksi ja se on kulkenut minun työkalupakissani jo vuodesta 2005. Pari vuotta sitten kävin myös kaksi palautumisvalmennusta oppiakseni lisää. Näistä kokemuksista on syntynyt blogini palautumisen osa-alue.
Nyt aloitin Trainer4Youn Palautumisen asiantuntija -kurssin samalla, kun opiskelen psyykkistä valmennusta. Nämä kaksi tärkeää osa-aluetta liittyvät toisiinsa ja täydentävät toisiaan.
Koska opettelemme psyykkisessä valmennuksessa tavoitteiden asettamista, asetinkin heti yhden tärkeän palautumiseen liittyvän tavoitteen: haluan oppia kunnioittamaan unta ja nukkumista paremmin. Se unohtuu helposti, eikö vaan? Joskus uneen tulee yhdistettyä jopa vähän kielteisiäkin tunteita, etenkin, jos nukahtaminen on vaikeaa ja aikainen aamuherätys väsyneenä ahdistaa. Silti unen palauttava vaikutus on meille sekä fyysisesti että henkisesti ensiarvoisen tärkeää. Unta ei tule ainakaan tarkoituksella vähätellä tai sivuuttaa. Päinvastoin. Unta on kannattaa opetella kunnioittamaan ja vaalimaan.
Lisää palautumisvinkkejä kirjoitan varmasti vielä lisääkin opintojen edetessä. Rentouttavaa loppuviikkoa sinulle! Muistetaan myös palautua.