tiistai 30. toukokuuta 2023

Palauttava liikunta

Entä sitten palauttava liikunta? Mitä se on? Palauttava liikunta on teholtaan kevyttä ja kestoltaan lyhyttä alle tunnin kestävää hyvänmielen liikuntaa. Se voi olla aerobista liikuntaa kuten kevyttä kävelyä tai pyöräilyä, mutta myös esimerkiksi kuntosaliharjoittelua kevyillä painoilla ja pumppaavilla liikkeillä, joiden tarkoituksena ei niinkään ole treenata lihasta vaan tehostaa nestekiertoa ja saada raskaan treenin aiheuttamat kuona-aineet liikkeelle. Palauttava liikunta on parhaimmillaan noin vuorokauden sisällä raskaan treenin jälkeen, mutta tämän tyyppistä kevyttä liikuntaa voi tehdä toki omaksi ilokseen muulloinkin.

Palauttava liikunta voi olla esimerkiksi matalasykkeistä tanssia, dynaamista venyttelyä, pilatesta, joogaa tai muita hyvänmielen liikuttelulajeja, jotka nostavat kevyesti sykettä ja piristävät kehoa ja mieltä. Luonnossa liikkuminen on monille mieleinen harrastus ja silloin, kun lenkit eivät veny kestoltaan kuormittaviksi eli yli tunnin pituisiksi, ne sopivat palauttavaksi liikunnaksi erittäin hyvin. Pitkäkestoinen kevyttehoinen lenkki alkaa syödä energiavarastoja siinä missä lyhyt raskaampikin lenkki. Ne ovat siis erinomaisia peruskestävyysharjoituksia, mutta eivät sinänsä enää palauttavaa liikuntaa. Pitkistä lenkeistäkin kannattaa aina muistaa palautua.

Joskus kaikkikin liikunta voi olla kevyttä liikuntaa. Etenkin liikuntaharrastusta aloitettaessa tai pitkän tauon jälkeen liikkumaan palattaessa näin yleensä onkin. Kunnon kohottaminen asteittain on turvallista ja pienet onnistumisen kokemukset auttavat pitämään motivaatiota yllä paremmin kuin lihasten runnominen heti maitohapoille. Palauttavaa liikuntaa suositellaan lämpimästi myös esimerkiksi uupumuksesta tai ylikunnosta toipuville. Joskus täydellinen lepo ja voimavarojen palauttaminen nukkumalla ovat toki paikallaan, mutta heti, kun akuutti tilanne on ohi, kannattaisi lähteä lempeästi ja omaa kehoa kuunnellen liikkeelle, koska se edistää palautumista täydellistä lepoa ja passiivisuutta paremmin. Liikunta parantaa tutkitusti unen laatua ja virkistää mieltä.  

Itse käytin voimavarojen palauttajana todella rauhallista ja pitkiä lempeitä venytyksiä sisältävää yinjoogaa. Tein myös meditaatioharjoituksia, jotka auttoivat keskittämään huomion kaaoksen keskellä yhteen kohteeseen, omaan rauhalliseen hengitykseen. Olosuhteisiin emme aina voi vaikuttaa, mutta palautumistaitoja voimme opetella. Esimerkiksi jooga, meditaatio ja mindfullness ovat erittäin hyviä harjoituksia. Tärkeintä oli kuitenkin lähteä liikkeelle heti, kun voimavarat sen sallivat. Liikunta voimaannuttaa. Se lisää minäpystyvyyden tunnetta, fyysistä kuntoa ja elämäniloa. Siksi se on tärkeää.

Palauttava liikuntaa saa olla mukavaa. Sen itseasiassa kannattaa olla mukavaa, koska myös ilon tunne ja hermostossa virtaava endorfiini edistävät palautumista. Tavoitteellinen liikkujakin voi siis antaa itselleen luvan poiketa harjoitusohjelmasta ja pitää vähän hauskaa. Muistan joskus tarkkailleeni huolestuneena sykemittaria tanssitunnilla, kun syke pääsi putoamaan alle kehittävän kuormituksen. Ei näin! Palauttavan liikunnan ei kuulu olla kehittävää. Koko elämä ei ole vain suorittamista. Jos haluat tanssia niin tanssi. Tanssi koko sydämestäsi ja nauti liikkeestä ja musiikista ilman suorituspaineita. Piste. Eri asia tietenkin on, jos tavoitteellinen lajisi on se tanssi. Silloin tee jotain ihan muuta!

Parhaimmillaan palauttava liikunta on siis kevyttä ja leppoisaa liikuntaa, josta tulee hyvä mieli. Sen merkitys on yhtä paljon henkinen kuin fyysinenkin: se auttaa meitä jaksamaan arjessa ja palautumaan rasituksesta. 

Miten sinä haluaisit tänään liikkua?