tiistai 9. toukokuuta 2023

Miten arvosi ja tavoitteesi näkyvät arjessa?

Mietipä hetki kuluvaa viikkoasi elokuvana tai kirjana. Jos haluat, voit vaikka kirjoittaakin lyhyen novellin tai kertoa arjestasi vlogissa. Mitä teit? Mitä tapahtui? Missä ja kenen kanssa vietit aikaasi? Tarkastele ennen kaikkea itsellesi tärkeitä arvoja ja tavoitteita. Miten ne näkyivät arjessasi vai näkyivätkö mitenkään? Teitkö oikeasti itsellesi tärkeitä asioita vai menikö elämä vain ohi? 

Otetaan esimerkiksi hyvinvointiarvo. Monella meistä on ainakin joitain hyvinvointiin liittyviä arvoja ja tavoitteita. Haluaisimme ehkä liikkua säännöllisesti, syödä terveellisesti tai tuntea itsemme energisemmiksi, terveemmiksi ja tasapainoisemmiksi. Voida hyvin. Emme ehkä aina kiinnitä siihen huomioita, mutta teemme oikeastaan joka päivä pieniä valintoja, jotka vievät meitä joko kohti arvojamme tai poispäin niistä. Olen kirjoittanut arvoista ja tavoitteista tässä psyykkisen valmennuksen blogitekstissäni. 

Kun tarkastelen omaa viikkoani, totean esimerkiksi, että istuin liian paljon. Minulla oli kyllä hyvä syy: opiskelin FAF Foundation -verkkokurssilla liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Etenin siis kohti tavoitteitani ja arvojeni mukaista elämää ja tein totta kai myös opintojen ohessa töitä. Toisaalta selailin puhelintani vähemmän, koska minulla oli muuta mielenkiintoista tekemistä. Hyvä! Koulutus oli todella mielenkiintoinen ja voin kyllä suositella sitä perusopinnoiksi ihan kaikille liikunnasta ja hyvinvoinnista  kiinnostuneille. 

Nyt kuitenkin tiedostan, että loppuviikosta on hyvä jättää opinnot hetkeksi tauolle ja lähteä ylös, ulos ja lenkille. Kohti käytännön toteutusta! Sääkin suosii.

Entä miltä sinun viikkosi näyttää? Teitkö itsellesi tärkeitä asioita? Koitko, että teit jotakin sinulle tärkeää asiaa liian vähän? Tai teitkö ehkä kuitenkin jotakin merkityksetöntä ihan liikaa? Voisiko siinä olla karsimisen paikka, jotta saisit tilaa aidosti tärkeille asioille? Usein meidän on osattava myös luopua jostakin saadaksemme jotain uutta tilalle. 

Tämä tehtävä löytyi Arto Pietikäisen kirjasta Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC ja se on minun mielestäni erinomainen psyykkisen valmennuksen tehtävä. Tehtävässä tärkeintä on se, mitä voimme oppia kuluneesta viikostamme ja mitä saamme siitä eväiksi tulevaan viikkoon. Itsensä kehittämisen ei tarvitse olla mitään suuren suurta. Pienet arkiset valinnat riittävät.

Mitä sinä tekisit ensi viikolla paremmin?