torstai 18. toukokuuta 2023

Liikunnalliset ihmiset ja päättäväiset ihmiset

Onhan noita sähköjäniksiä, jotka tuntuvat aina olevan innostuneita ja kaikessa mukana. Sitten on meitä muita, jotka tarvitsemme omat liikuntapäiväkirjamme ja rutiinimme, jotta pääsisimme säännöllisesti liikkeelle. Ongelma on, jos olet päättänyt, että et ole liikunnallinen ihminen. Tämä uskomus saattaa rajoittaa elämääsi ja ihan aidosti estää sinua lähtemästä liikkeelle. Se on tekosyy, johon voit aina palata. Ihan kiva lenkki joo... mutta en minä silti ole liikunnallinen ihminen.

Myönnän, että liikunta-alakin vähän syyllistyy siihen, että oletamme liikkujien muuttuvan sähköjäniksiksi yhdessä yössä. Emme me kaikki koskaan muutu. Pahimmillaan kohtuuttomat vaatimukset nujertavat orastavan liikuntainnostuksen ja seurauksena on jojoilu: yritetään pari viikkoa puskea ihan täysillä, hoidetaan työt, lapset ja arjen rutiinit ja käydään siinä ohessa joka ilta kuntosalilla, jumpassa ja lenkillä. Lopulta todetaan, ettei jaksa. Ei tämä ole minun juttuni. En minä ole liikunnallinen ihminen.

Mitä tapahtui? Elämä tapahtui. 

Sen sijaan, että yrittäisimme olla sähköjäniksiä, emmekö voisi yksinkertaisesti sovittaa liikuntaa siihen elämäntilanteeseen, mikä juuri nyt on? Pieniä arkisia rutiineja. Jollekin sopii hyvin työmatkapyöräily. Joku tykkää aloittaa aamunsa kuntosalilla. Joku nauttii kävelylenkeistä työpäivän päätteeksi tai myöhemmin iltasella, kun arkirutiinit on hoidettu.

Kun lähdemme toistamaan pieniäkin liikuntarutiineja ankkuroituna omaan arkeemme, voimmeko lopulta enää väittää, ettemmekö muka olisi liikunnallisia ihmisiä? Pari lenkkiä viikossa, lihaskuntotreeniä kotona tai kuntosalilla, kuntopyörän polkemista televisiota katsellessa, venyttelyä ennen nukkumaan menoa. Eikö meistä juuri tekemisemme kautta lopulta tule liikunnallisia ihmisiä? Kun sen oivaltaa, se muuttaa meitä. Tulee minäpystyvyyden tunne. Se, että itse pystyy vaikuttamaan asioihin omilla valinnoilla, poistaa psykologisen esteen liikkumisen tieltä. Se voimaannuttaa.

Kyse on päättäväisyydestä. Lenkkarit jalkaan ja liikkeelle. Tänäänkin. Teot määrittävät meidät, eivät uskomukset. Siksi jokaikisessä päivässä on liikunnallisuuden siemen. Sinä valitset, mitä siitä kasvaa.