lauantai 28. marraskuuta 2020

Harrastustoiminnan lopettamisen riskit

Aikuisten harrastustoimintaa ollaan laittamassa tauolle COVID-19 -pandemian hillitsemiseksi niillä seuduilla, missä ollaan joko siirrytty tai siirtymässä viruksen leviämisvaiheeseen. Ystäväni kirjoitti aiheesta omilla Facebook-sivuillaan. Hänelle oma rakas tanssiharrastus on ollut tärkeä henkireikä, mistä saa voimia ja energiaa arkeen. Ryhmät ovat olleet pieniä, alle 10 hengen vakiintuneita harrastajaryhmiä. Ymmärrän hyvin riskit ja määräyksen harrastustoiminnan lopettamisesta. Johonkin raja on vedettävä ja tässä tapauksessa se vedettiin nyt tähän. Mutta ymmärrän kyllä senkin, mikä merkitys harrastustoiminnalla on ihmisten hyvinvoinnille, fyysiselle kunnolle ja mielenterveydelle. Eikä se ole ollenkaan vähäpätöinen asia!

Voisi kuvitella, että olisin itse eturivissä huutamassa harrastustoiminnan keskeyttämistä siitä syystä, että valitsin itse alkuvuodesta toisin. Olin käynyt viikottain kuntosalilla, tanssitunnilla, joogassa ja ohjannut ryhmäliikuntaa. Yli kahdeksan kuukautta sitten se kaikki loppui kuin seinään. Irtisanouduin ohjaajan työstäni ja aloin liikkua oman aikatauluni mukaan kotona. Se tuntui toisaalta ihan mukavalta ja olen kirjoittanut aiheesta myös blogissani, esimerkiksi vinkkejä kotijumppaan ja joogaan.

Tiedän kuitenkin senkin, minkälaista hintaa harrastustoiminnan lopettamisesta joudumme maksamaan. Se ei aina ole helppoa, ei entiselle liikunta-alan ammattilaisellekaan. Yksin kotona kukaan ei vedä sinua ylös kotisohvalta. Kukaan ei myöskään hymyile iloisesti salin ovella eikä piristä päivääsi sanomalla "no onpas kiva nähdä sinuakin". Kukaan ei kuuntele, miten rankka päiväsi tänään on ollut eikä taputa olalle sanoen, että "hei, kyllä se siitä, onneksi tulit silti jumpalle." Etenkin raskaampina aikoina näillä pienillä elämän iloilla ja arjen jumppahousu-enkeleillä on iso merkitys. Fyysistä treeniäkään unohtamatta!

Moni kaverini on myös liikunta-alalla työntekijänä tai yrittäjänä. Kevään ja kesän lomautukset olivat kova paikka niille, jotka yrittävät tällä muuten motivoivalla alalla elantonsa tienata. Eihän tähän kukaan osannut varautua. Eikä tulevaisuutta pysty ennustamaan. Tällä hetkellä mennään sillä, mitä on, hygieniasta ja turvaväleistä huolehtien. Toiminnan alasajo saattaa olla kuolinisku etenkin pienemmille alan toimijoille, jotka tuovat tärkeää monipuolisuutta ja erityisosaamista kaupunkien harrastusvalikoimaan. Toivon sydämestäni, ettei niin käy, mutta ajat ovat hankalat.

Koronariski kiihtymis- ja leviämisalueilla on ikävä kyllä todellinen. Sitä ei voi sivuuttaa. On syytä noudattaa annettuja ohjeita käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä. Emme voi myöskään jatkaa elämistä normaaliin malliin liikkumalla ruuhkissa ja osallistumalla tapahtumiin, missä turvavälejä ei voida noudattaa. Emme yksinkertaisesti voi altistaa muita, jos vaikka itse olemmekin tietämättämme taudin kantajia. 

Riskinsä on kuitenkin myös sillä, että mieltä virkistävä ja kehoa vahvistava harrastustoiminta lopetetaan kokonaan. Eivät kaikki jaksa motivoida itseään lenkillä pimeään räntäsateeseen tai nostella käsipainoja kotona. Hetken ehkä jaksavat, mutta eivät loputtomiin. Ainakin täytyy kehittää toimivia ja helposti käytettäviä palveluja tilalle. Loistava esimerkki on Fressi-tv, joka onneksi jaksanut lähettää ryhmäliikuntatunteja verkossa koko korona-ajan. Pisteet siitä heille!  

Mikään verkkoliikunta ei kuitenkaan täysin korvaa oman harrastusryhmän merkitystä. Mitä jos se oma melko turvallinen alle 10 hengen harrastajaryhmä onkin ollut juuri se viikon kohokohta - se korkki, joka on vetänyt uppoavan tukin pinnalle viikosta toiseen? Mitä jää jäljelle? Joillakin ehkä vain synkkää puurtamista tai vielä pahempaa... ei mitään. Kansanterveydellisesti fyysisen kunnon romahtamisella ja elämän mielekkyydentunteen katoamisella on iso merkitys. Sekin on riski, jota ei voi sivuuttaa. Emme voi siis isoon ääneen huutaa vain omaa näkemystämme ainoana oikeana totuutena. Vaikeimpiin kysymyksiin ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta. 

Voimia pimenevään talveen kaikille liikkujille, liikkumisesta haaveileville
ja alan sinnikkäille yrittäjille ja työntekijöille, jotka jaksatte
näinä vaikeinakin aikoina meitä omalla esimerkillänne liikuttaa.
Olette timantteja!