keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Vinkkejä kasvomaskin käyttöön

Käytän työssäni kasvomaskia päivittäin. Helppoa se ei aluksi ollut. Nyt vedän maskin naamalle pukuhuoneessa jo ihan rutiinilla. Hankalinta on se, ettei maskin kanssa voi juoda. Olen tottunut pitämään vesipulloa työpöydälläni ja tyhjentämään sen vähitellen päivän aikana. Se auttaa ehkäisemään päänsärkyä. Kasvomaski itsessäänkin jo saattaa aiheuttaaa väsymystä ja päänsärkyä - mikä siis avuksi?

Tässä kirjoituksessa kerron vinkkejä kaikille teille, jotka vasta suunnittelette maskin säännöllisempää käyttöä tai jotka koette kasvomaskin käytön ahdistavana. Terveysalan ammattilaiset korostavat, etteivät kaikki pysty terveydellisistä syistä maskia käyttämään. Hyvillä vinkeillä saatat silti huomata, ettet ehkä olekaan yksi heistä. 

Siinä vaiheessa, kun kotipaikkakunnallani siirryttiin koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen, tilasin kangasmaskin. Koska jo pelkkä ajatuskin maskin käytöstä ahdisti, päätin lievittää negatiivista mielikuvaa tilaamalla Kamala luonto -verkkokaupasta jotakin piristävää. Raivoava kettu on kulkenut matkassa mukana siitä asti. Ensin lyhyinä testeinä kotona ja sen jälkeen kaupassa.

 

Usean tunnin työskentely maski päässä oli silti ihan eri asia. Ensimmäinen työpäivä maskin kanssa tuntui aika hurjalta. Päänsärkyä, väsymystä ja huimausta. Aloin selvittää, mistä löytyisi apua. Näppärien askarteluvideoiden ja muiden kikkakolmosten keskeltä löytyi aivan loistava sivusto, josta ainakin minulle on ollut ratkaiseva apu kasvomaskin käyttöön. 

Jos siis koet kasvomaskin käytön ahdistavaksi, suosittelen lämpimästi Hoitava hengitys -sivuston artikkelia Miksi kasvomaski ahdistaa? 

Ensimmäinen ajatus kasvomaskin oireistahan on hapenpuute. Siltä se tuntuu. Tunne siitä, että en pysty hengittämään kunnolla - mitä tapahtuu? Alan hengittää voimakkaammin. Loppupäivästä suorastaan puuskutin maskin sisällä ja olo sen kun paheni. En tosin tiedostanut tätä, koska ajatus hapenpuutteesta istui niin syvällä mielessäni.

Hoitava hengitys -sivuston artikkelin luettuani oivalsin, ettei kyse minun kohdallani ollut siitä, etten saisi riittävästi happea vaan siitä, että hengitin ulos liikaa hiilidioksidia. Liikahengityksen vuoksi happi ei pääse vapautumaan verestä, mikä aiheuttaa elimistössä hapenpuutteen. Testasin tätä käytännössä. Aloin tietoisesti pienentää hengitystä kasvomaskin sisällä, vaikka se tuntui aluksi luonnottomalta. Se kuitenkin auttoi.

Artikkelin mukaan kasvomaskin kokevat ahdistavimmaksi he, jotka ovat tottuneet hengittämään suun kautta suuresti ja raskaasti tai kiihkeästi ja pinnallisesti. Liikahengityksen syynä voi olla esimerkiksi astma, hengitysteiden tukkoisuus, kuorsaus ja uniapnea. Jos kasvomaski ahdistaa, kannattaa kokeilla artikkelin ohjeita. Aluksi se voi vaatia tietoista ponnistelua ja huomion palauttamista hengitykseen yhä uudelleen. Melko nopeasti hengityksen pienentämiseen kuitenkin tottuu. Loppujen lopuksihan kyse on ihan normaalista hengityksestä, mikä vain maskin sisällä tuntuu pieneltä.  

Olen itse kokenut kasvomaskin käytön omaa ja toisten turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Tämä näkökulma sitouttaa positiivisella tavalla maskin käyttöön. Edelleen se väsyttää ja olenkin ottanut tavaksi korvata töissä iltapäivän kahvitauon lyhyellä happihyppelyllä "korttelin ympäri". Maskin käyttöhän on lopulta vastuunkantoa siitä, ettei oireettomana huomaamattaan tartuta muita. Erityisesti suojaamme heitä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty maskia käyttämään. Muistetaan tottakai myös turvavälit ja hyvä käsihygienia. Ja toiveikas mieli. Kaikki loppuu aikanaan.