lauantai 5. joulukuuta 2020

Kiitollisuushaaste

Raskaan vuoden viimeinen kuukausi pyörähti käyntiin. Ikävä kyllä heti uuden vuoden alussakaan ei ole tiedossa pikaparannusta koronapandemiaan. Valoa tunnelin päässä silti näkyy jo, sillä rokote tekee tuloaan. Näinä turnauskestävyyttä koettelevina aikoina kannustan jokaista pysähtymään hetkeksi kiitollisuushaasteen äärelle. Vaikeuksien keskellä hyvät asiat ovat lopulta niitä, jotka tuovat iloa ja valoa elämään. Mitkä asiat sinun sydäntäsi lämmittävät? Mistä sinä olet kiitollinen juuri nyt? Tässä viisi arvokasta asiaa minun listaltani.


1. Perhe

Kuluva vuosi on koetellut monella tavalla. Kun tulen väsyneenä ja välillä surullisenakin kotiin, ovella juoksee vastaan koira, jonka mielestä kotiin tuloni on ehkä maailman hienoin asia. Ryntäilyä ja hännän heilutusta seuratessa ei voi muuta kuin nauraa. Seuraavaksi tulee vastaan rakas ihminen ja lämmin lohduttava kahvikuppi. Siinäpä ne hyvän elämän kultahippuset - joka ikinen päivä!


2. Metsälenkit

On sanottu, että luonto parantaa ja että jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta. Katso artikkeli tästä! Minulle metsässä liikkuminen on jo vuosia ollut yksi rakkaimmista harrastuksista. Useimmiten liikun yhdessä perheen kanssa. Yksin liikkuessa tyhjennän ajatuksia. Tunnustelen maata askelten alla, kuuntelen tuulta, lehtien rapinaa ja oksien rasahduksia, hengitän syvään raitista ilmaa ja tarkkailen vuodenaikojen vaihtelua. Metsä ei ole koskaan samanlainen. Kaikki muuttuu. Koko ajan. 


3. Jooga

Oma pieni joogasalini on ollut koronavuoden helmi. Silloinkin, kun motivaatio ja jaksaminen eivät riitä enää muuhun liikuntaan, voi aina tehdä rentouttavan joogaharjoituksen. Välilä teen niitä joka ilta. Lempeä liike hiljaisuudessa suljetuin silmin rentouttaa ylikierroksilla käyvää hermostoa ja auttaa palautumaan. Vaikeina aikoina jooga myös lohduttaa. Kun teemme harjoitusta oman kehomme ehdoilla, opettelemme paitsi liikettä, myös armollisuutta omaa rajallisuuttamme kohtaan. Tämän rajallisuuden kanssa joudumme elämään paitsi joogamatolla, myös elävässä elämässä, kuten koronavuosi jälleen on muistuttanut. Kaikkeen emme yksinkertaisesti voi vaikuttaa. 


4. Terveys

Terveyden merkitys korostuu erityisesti silloin, kun joko menetämme sen tai tiedostamme riskin sen menettämisestä. Uskon, että useimmat meistä listaavat tämän vuoden jälkeen terveyden kiitollisuushaasteen listalleen. Terveys on kokonaisvaltaista hyvinvointia, ei siis vain sairauden oireiden puuttumista. Hyvinvointia voimme vaalia pienillä päivittäisillä valinnoilla joka ikinen päivä. Huomionarvoista on, että monet sellaisetkin ihmiset, joilla on jokin sairaus tai rajoite, kokevat siitä huolimaatta elävänsä muilta osin hyvää ja tervettä elämää. Yksi syy on ehkä se, että joutuessamme elämään rajoitteen kanssa, opimme myös vaalimaan entistä enemmän sitä hyvää, mitä meillä vielä on. 


5. Suomen luonto

Itsenäisyyspäivän kynnyksellä on hyvä hetki luoda katse myös kauniiseen kotimaahamme. Koronavuosi on lisännyt kotimaan matkailun ja luontoliikunnan suosiota ja hyvä niin! Vaikkei sää aina perisuomalaiseen tapaan suosikaan, upeat matkailu- ja luontoelämykset kutsuvat varmasti jatkossakin yhä useampia meistä viettämään lomaa myös kotimaassa. Minulle Suomen luonto on ollut aina rakas. Täältä löytyy niin sankkoja metsiä, jylhiä rotkoja, vuolaita koskia, jokia, järviä, merenrantoja kuin tuntureitakin. Täältä löytyy paljon koettavaa ja katseltavaa kaikkina vuoden neljänä vuodenaikana, joista jokainen on erilainen ja omalla tavallaan kaunis. Lämmin suositus siis kotimaan matkailulle! Näillä mietteillä haluan toivottaa...

Hyvää itsenäisyyspäivää 6.12., Suomi!