tiistai 24. marraskuuta 2020

Lajiesittely: Yoga Flex

Tänään kirjoitan vielä yhdestä vuosien varrella ohjaamastani lempeästä kehonhuoltotunnista, Yoga Flexistä. Yoga Flex -venyttely on Wellness Mentorin joogaan pohjautuvan tuoteperheen nuorimmainen. Se on juuri se tunti, jolle on helppoa tulla tutustumaan joogavenytyksiin ja josta myös joogasta kiinnostunut ohjaaja pääsee helposti alkuun. Yoga Flex -ohjaajakoulutus ei edellytä joogaopettajan opintoja, vaikka osalla niitä jo onkin. Oma joogaharjoittelu ja kiinnostus ryhmän ohjaamiseen riittävät. Kurssilla saat hyvän tietopaketin ja toivottavasti myös elinikäisen innostuksen joogaan. Niiden avulla pääset alkuun. 

Tuntikuvaus kertoo:
Yoga Flex -harjoittelulla lisäät liikkuvuutta ja kehosi hyvää oloa. Liikkuvuusliikkeiden alkuasennot ovat helppoja ja joogasta tuttuja. Rentouttava tunti sopii kaikille on on hyvä ponnahduslauta myös Yoga Flow -tunneille.

Siinä missä Yoga Flow -tunnilla tehdään siis esimerkiksi aurinkotervehdys-sarjaa virtaavaana liikkeenä oman hengityksen tahdissa, Yoga Flex tarjoaa lempeän vaihtoehdon opetella samoja liikkeitä hitaammin ja asteittain edeten. Se sopii erinomaisesti myös kokeneemmille rentouttavien joogatuntien ystäville. Tunnilla voidaan käyttää apuvälineitä kuten kuminauhaa, blokkia eli joogatiiltä, bolsteria eli putkityynyä tai vilttirullaa. Kuminauhalla ja blokilla saadaan lisää tukea ja pituutta käsivarsiin asennoissa, joissa liikkuvuutta kaivataan vielä lisää. Apuvälineiden tuki auttaa usein myös rentoutumaan. 


Harjoitusta on mukavaa tehdä myös ilman apuvälineitä. Itse ainakin koen, että tällöin kehon aistimukset tuntee herkemmin. Harjoituksessa ollaan paljon silmät suljettuina, jolloin huomio kääntyy sisäänpäin. On myös tärkeää oppia hyväksymään ne rajat, missä kireys pysäyttää liikkeen. Juuri tuolla rajalla voimme oppia lisää itsestämme. Liikkuvuus kasvaa asteittain eikä sitä ole tarkoituskaan väkisin pakottaa. Kun lopulta huomaat sisäisen kriitikkosi hiljenevän ja hyväksyt lempeästi tarkkaillen sen, mihin asti tänään yllät, olet kasvanut joogan näkökulmasta tavalla, mitä mikään fyysinen suoritus ei pysty korvaamaan. Siinä hetkessä on joogan ydin.

Olen itse edennyt venytyksiin niin, että ensin dynaamisella, pienellä pumppaavalla liikkeellä lämmitellään kehoa ja tehdään tilaa venytykselle. Lopuksi keskipitkään venytykseen pysähdytään rauhassa rentoutumaan. Hengitetään syvään sisään ja ulos ja annetaan jokaisen uloshengityksen vielä lempeästi syventää asentoa, jos niin on tarkoitus. Kehon rentoutuessa venytyksen esteenä olevat lihaskireydet ikäänkuin sulavat pois.

Yoga Flex -tunnin taustalla vaikuttaa vuodenaika-ajattelu aivan kuten muissakin vuodenaikalajeissa Seasonal Yogassa, Yoga Flowssa ja ChiBallissa. Eri vuodenaikoina harjoitusta tehdään siis eri tavalla. Kevät ja kesä ovat liikkuvampia ja haastavampia vuodenaikoja. Osa harjoituksista tehdään seisten ja harjoitellaan esimerkiksi soturi- ja tasapainoasentoja. Myöhäiskesästä syksyyn harjoitus siirtyy enemmän lattiatasoon ja venytykset pitenevät. Talvella hiljennytään ehkä jo täysin alas matolle ja keskitytään rentouttaviin venytyksiin esimerkiksi tyynyillä ja vilttirullilla tukien. Vuodenajasta riippumatta kaikki harjoitukset alkavat aina lämmittelevillä liikkeillä ja päättyvät loppurentoutukseen. 

Vuoden lähestyessä loppuaan ja valon määrän vähentyessä on hyvä aika sytyttää kynttilät ja antaa hetki aikaa rentouttaville venytyksille, lempeille hengitysharjoituksille ja pysähtymiselle. Yoga Flex on yksi niistä tunneista, joille olet tuolloin lämpimästi tervetullut. Ota mukaan lämmintä vaatetta ja uteliasta mieltä. Mitään ennakkotietoja ja -taitoja et tarvitse. Rentouttavia hetkiä!