maanantai 16. marraskuuta 2020

Lajiesittely: Yin-jooga

Olen jo pitkään käynyt ylikierroksilla. Päätin siis aloittaa viikkoni lempeällä joogaharjoituksella. Tänään maanantaina tein oman joogaharjoituksekseni, josta kerroin aiemmassa kotiliikuntaa käsittelevässä kirjoituksessa. Eilen sunnuntai-iltana tein yin-joogaharjoituksen, josta kerron tarkemmin tässä.

Yin-jooga on melko uusi 1980-luvulla alkunsa saanut joogalaji. Sen juuret ovat perinteisen joogaperinteen lisäksi kiinalaisessa lääketieteessä ja taolaisessa filosofiassa. Jotta ymmärtäisimme hidasta ja passiivista yin-energiaa, meidän tulee ymmärtää myös sen vastaparia, aktiivista ja alati liikkeessä olevaa yang-energiaa. Kiinalaisessa filosofiassa vastakkaiset energiat täydentävät toisiaan ja toinen sisältää myös toisen. Oheisessa yin & yang -symbolissa valkoinen puoli edustaa aktiivista yangia ja musta puoli passiivista yiniä, pisteet taas kuvastavat näiden välistä yhteyttä. Tasapainoa.

Silloin kun keho ja mieli käyvät ylikierroksilla, olemme siis ikäänkuin jatkuvassa yang-tilassa. Emme ehkä pysty pakottamaan itseämme rauhoittumaan ja pelkkä hidastaminenkin voi tuntua vaikealta. Se, mitä kuitenkin voimme tehdä, on joogaharjoitus. Kun keskitymme tekemiseen (yang), voimme tietoisesti hidastaa tahtia, mikä aktivoi parasympaattista hermostoa ja auttaa meitä rentoutumaan (yin). 

Yin-jooga on hidasta ja syvärentouttavaa joogaa, jossa pysähdytään pitkiin venytyksiin enimmäkseen maaten tai istuen. Passiiviset asennot tuetaan erilaisia apuvälineitä kuten tyynyjä, vilttejä, bolstereita eli putkirullia ja joogatiiliä apuna käyttäen. Usean minuutin pituiset asanat eli jooga-asennot ovat lempeitä ja venytys kohdistuu lihaksen sijasta syvemmälle sidekudokseen, nivelsiteisiin ja jänteisiin. Ei oikeastaan pitäisi edes puhua venytyksestä. Yinjoogassa emme aktiivisesti venyttele vaan pikemminkin passiivisesti antaudumme asennon avaukselle. Rentoutuminen tekee tilaa kehomme luonnolliselle liikelaajuudelle.

Asentoihin ei ole tarkoitus mennä liian syvälle vaan antaa painovoiman asteittain tehdä tehtävänsä. Syvä tietoinen hengitys auttaa vähitellen rentoutumaan. Harjoitus tehdään aina oman kehon ehdoilla ja kuka tahansa pystyy tekemään yinjoogaa, tarvittaessa asentoja soveltaen.

Päiviä on erilaisia. Joskus kaipaamme aktiivista yang-toimintaa, niskasta kiinni ottamista ja ryhdistäytymistä. Sitten kun olemme tarpeeksi pitkään ottaneet itseämme niskasta kiinni, tulee toisenlainen tarve. Pysähtyminen ei aina ole helppoa, mutta jos kuuntelet itseäsi lempeästi ja kannustaen, voit ehkä kuulla sen. Hidasta. Lepää. Kerää energiaa hyvällä omalla tunnolla. Tänään minulla oli sellainen päivä.