maanantai 13. heinäkuuta 2020

Palaudu ja vahvistu -verkkovalmennus

Aloitin viime viikolla kahdeksanviikkoisen Palaudu ja vahvistu -verkkovalmennuksen, josta kerron kuulumisia tässä blogissa. Löysin valmennuksen ihan sattumalta netistä ja se kolahti heti. Juuri tätä tässä ja nyt tarvitsen. Valmennus pitää sisällään erilaisia kirjallisia materiaaleja, videoluentoja, tehtäviä sekä mindfullness- ja joogaharjoituksia. Joka viikko kahdeksan viikon ajan saamme uusia materiaaleja ja teemme tehtäviä ja harjoituksia omaan tahtiin. Voimme myös jakaa ajatuksia ja kysyä valmentajilta neuvoja omassa Facebook-ryhmässämme. Yksinäistä puurtamista tämä ei siis ole - eikä itseasiassa puurtamista lainkaan!! Kysehän on palautumisen taitojen opettelusta. Kaikki tehtävät ovat vapaaehtoisia ja pikemminkin herättelevät ajatuksia ja oivalluksia, vaikka tärkeää teoriatietoakin opiskelemme samalla.


Ensimmäisen viikon luennolla opimme, mitä palautuminen ylipäänsä on ja miksi se on niin tärkeää. Tutkimusten mukaan vain noin puolet työssäkäyvistä suomalaisista palautuu arjessaan riittävästi. Se on aika vähän. Syitä on monia, mutta yksi merkittävimmistä on nukkuminen. Jopa 95 % palautumisesta tapahtuu unen aikana. Siksi se on niin tärkeää. Jos siis uni ei ole määrällisesti riittävää tai riittävän laadukasta, emme ehkä palaudukaan päivän kuormasta. Pitkällä aikavälillä alkaa syntyä palautumisvajetta, mikä pahimmassa tapauksessa johtaa uupumiseen ja fyysiseen sairastumiseen kehomme puolustusjärjestelmän pettäessä. Kaikki lähtee siis siitä, että varaamme unelle riittävästi aikaa, 7-9 tuntia vuorikaudessa, ja myös rauhoitamme iltaamme jo paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Annamme ikään kuin unelle mahdollisuuden.

Voi silti olla, ettei uni tule. Saatamme olla herkkäunisia, ylikierroksilla tai stressaantuneita, jolloin emme pysty rauhoittumaan ja saamaan unta. Ajatukset pyörivät mielessä. Sympaattinen hermosto on "taistele tai pakene" -tilassa eikä lepoon tarvittava parasympaattinen hermosto aktivoidu. Tähänkin etsimme valmennuksen avulla erilaisia keinoja. 

Ensimmäisellä viikolla teemme tietoisen läsnäolon mindfullness-harjoituksen sekä syvärentouttavan yin-joogaharjoituksen, jotka auttavat kehoa rentoutumaan ja parasympaattista hermostoa aktivoitumaan. Hyväksyvä ja lempeä läsnäolo harjoituksessa ikään kuin kertoo keholle, että kaikki on hyvin juuri nyt. Palautuminen on sekä fyysistä, mikä tarkoittaa, että voimavarat palautuvat levossa kuormitusta edeltäneelle tasolle että psyykkistä, mikä tarkoittaa, että koemme myös henkisellä tasolla vaatimusten hellittävän ja olo tuntuu turvalliselta.

Kaisa Jaakkola sanoo luennollaan minun mielestäni ihanasti, että palautumista pitää oppia arvostamaan. Hän kehottaa varaamaan kalenterista erilaisten menojen lisäksi aikaa myös palautumiselle ja vaalimaan sitä yhtälailla kuin mitä tahansa tärkeää tapaamista. On myös tärkeää miettiä, mitkä asiat juuri sinä koet kuormittaviksi ja mitkä palauttaviksi. Ne eivät välttämättä ole kaikille samanlaisia. Osa esimerkiksi kaipaa ympärilleen ihmisiä ja osa nauttii hetken hiljaisuudesta. Silläkin on merkitystä, minkälainen esimerkiksi oma työ on. Hyvä vinkki on valita palautumiseen jotakin ihan muuta, positiivista vastapainoa. 

Lähtökohta olet sinä itse. Tee siis joka päivä hetki sitä, mikä palauttaa juuri sinun voimavarojasi. Ota pieniä mikrotaukoja keskelle kiireistä arkea. Pysähdy ja hengittele hetki. Käy kävelyllä. Aisti luonnon kauneutta. Tanssi. Laula. Mikä olisi se juttu, mikä sinua juuri nyt ravitsee?