tiistai 7. heinäkuuta 2020

Juoksuvarusteet

Neljännessä juoksuaiheisessa tekstissä kurkistetaan juoksijan vaatekaappiin ja tarkastellaan kenkiä, vaatteita ja muita hyödyllisiä varusteita.

Juoksukengät: Juoksijan tärkein varuste on kunnolliset juoksukengät. Jalat tekevät juostessa isoimman osan lihastyöstä. Jalat myös ottavat vastaan tärähdykset alustaa vasten jokaisella askeleella. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaiset kengät ovat. Hyvä juoksukenkä on ennen kaikkea omaan jalkaan sopiva. Jos juokset paljon asfaltilla, kengän pitää pystyä vaimentamaan tehokkaasti jalkaan kohdistuvaa iskua. Maastojuoksussa puolestaan tarvitaan karheampaa pohjaa, jotta pito säilyisi hyvänä sateen liukastamillakin poluilla.

Nykyisin ovat muotia kevyehköt neutraalit juoksukengät, joissa jalka pääsee askeltamaan vapaasti. Neutraali kenkä sopii jokaiseen jalkaan, mutta tarvittaessa omaa askellusta pystyy myös korjaamaan ja tukemaan pronaatiotuetulla juoksukengällä tai pohjallisella. Tuki voi olla tarpeen, jos huomaat kipuilua ja jalkateräsi kääntyy askeltaessa sisäänpäin (paino jalan sisäsyrjällä eli ylipronaatio) tai ulospäin (paino jalan ulkosyrjällä eli supinaatio). Kun painopiste ei ole keskellä, kehon luonnollinen iskunvaimennuskyky heikkenee ja toistuvat tärähdykset kuormittavat pitkässä juoksussa jalkaa. Kokenut urheiluliikkeen myyjä osaa arvioida askellustasi ja tarjota tarvittaessa tuettua juoksukenkää tai pohjallista.


Jotta sää ei olisi este, kannattaa juoksuharrastuksen jatkuessa harkita tavallisten juoksukenkien rinnalle myös vedenkestäviä goretex-kenkiä ja liukkaan kelin nastakenkiä. Karheapohjainen goretex-kenkä toimii yleensä tavallista juoksukenkää paremmin myös liukkaalla, mutta mukavaa talvijuoksusta tulee siinä vaiheessa, kun saat nastat alle. Lämmin suositus siis niille!

Pukeutuminen: Lämpimällä säällä pärjäät hyvin teknistä materiaalia olevalla paidalla tai topilla ja shortseilla, trikoilla tai verkkareilla. Kylmemmällä säällä kannattaa suosia kerrospukeutumista. Alimmaisena on hyvä olla tekninen alusvaate, joka siirtää kosteuden pois iholta eikä tunnu kosteanakaan kylmältä. Väliin voi tarvittaessa lisätä lämpökerroksen, esimerkiksi ohuen fleecen. Päällimmäisenä voi olla ohut tai paksumpi tuulta pitävä takki. Goretex-vaatteet pitävät mukavasti vettä, mutta ovat yleensä juoksuun liian hiostavia. Juostessa nimittäin tulee hiki! Sitä ei voi välttää. Hyvä nyrkkisääntö on lähteä liikkeelle sään mukaisella varustuksella kuitenkin niin, että alussa on pikkuisen kylmä. Keho lämpenee nopeasti, kun verenkierto tehostuu. Jos vaatetta on jo lähtiessä liian paljon, hikoilet enemmän ja se vie turhaan tehoja fyysiseltä suoritukselta.

Juoksuliivit: Naisten kannattaa panostaa alusta asti myös hyviin urheilurintaliiveihin. Oikeasti! Riittävän tukevilla liiveillä vältyt niskahartiaseudun kivuilta esteettisistä jäljistä nyt puhumattakaan. Hyviä urheiluliivejä valmistavat esimerkiksi Shock Absorber, Panache ja Lumingerie. Ja tässä ei sitten tyylipisteitä jaeta - yleensä mitä rumemmat, sen paremmat juoksuharrastukseen.

Sykemittari: Sykemittarin hankinta on makuasia. Pärjäät hyvin ilmankin. Etenkin alkuvaiheessa sykkeen seuraaminen auttaa kuitenkin hahmottamaan treenin rasittavuutta. Pääsääntöisesti aloittelija juoksee liian lujaa ja korkeilla sykkeillä, vaikka pyrkisi kehittämään kestävyyskunnon kivijalkaa eli tekemään peruskestävyysharjoitusta (syke 60-70 % maksimista). Aerobisen kynnyksen peruskestävyystason ja vauhtikestävyystason välillä oppii kyllä helposti tunnistamaan, mutta jokusen juoksukerran se vaatii. Erityisen mielenkiintoista sykemittarilla on seurata intervallitreenin sykevaihteluita eli nopeiden spurttien tai mäkien vaikutusta sykkeeseen sekä sitä, miten nopeasti palaudut hidastaessasi vauhtia. Osa seuraa sykemittarin avulla paljon muutakin kuin treenin aikaista sykettä kuten kalorinkulutusta, arkiaktiivisuutta, palautumista ja unenlaatua. Jos olet innokas laitteiden käyttäjä ja datan seuraaja, innostut varmasti tästäkin.

Vaikket siis oikeastaan tarvitse mitään harrastaaksesi juoksua, kaikenlaista mukavaa ja hyödyllistä tarttuu mukaan matkan varrella. Itse päätät tottakai, miten pitkälle haluat hifistelyn viedä. Muistan tästä aina yhden alkuaikojen lenkkini, kun olin innoissani hankkinut kaikki sen aikaiset pelit ja vehkeet. Oli vimpan päälle juoksuvarusteet, sykemittari, hihassa gps-podi (siihen aikaan erillinen potikka), musiikkisoitin, kuulokkeet, juomapullo, hihakotelossa puhelin ja ties mitä kaikkea. Olin omasta mielestäni varmasti niin juoksija että... kunnes ohitseni hölkötteli nuorimies rennolla jalkapalloilija-tyylillä lököverkkareissa, perustennareissa ja puuvillaisessa t-paidassa. Näytti helpolta. Oli varmasti helppoa. Varusteista se ei ole kiinni.