perjantai 5. elokuuta 2022

Kuntosaliprojekti: laiteharjoittelusta voimaa tekniikkaan

Aloitin koronatauon jälkeisen kuntosaliprojektini tekemällä laitteilla perusvoimatreeniä kolme kuukautta. Laitteilla siksi, että ne tukevat turvallisesti liikettä ja ne myös eristävät lihastyötä nimenomaan halutulle kohdelihakselle tai lihasryhmälle. Osa laitteista on tuetumpia kuten reiden ojentaja- ja koukistajalaitteet, joissa työskentelevä kehonosa "lukitaan" paikalleen suorituksen ajaksi. Osa taas mahdollistaa vapaammat liikeradat kuten taljalla tehtävät liikkeet. Vastusta on helppoa säätää, kunhan oppii perusperiaatteet. Siksi laiteharjoittelua suositellaan erityisesti aloittelijoille.

Itse tykkään kyllä laiteharjoittelusta muutenkin. Ryhmäliikunnassa käsipainot, pumppitangot sun muut tulivat ehkä vähän liiankin tutuiksi, joten sitten kun tulen salille, tykkään treenata laitteilla. Välineillä treenaaminenkin on toki erilaista kuntosalilla kuin jumpassa. Ihan erilaista. Salilla tahti on hitaampi, tekniikkaan pystyy kiinnittämään huomiota enemmän, toistoja tehdään vähemmän ja sarjojen lopussa on tauko, jolloin painot voivat yksinkertaisesti olla reilusti isommat. Jumpat ovat pääsääntöisesti nopeatempoista lihaskestävyysharjoittelua. Kuntosalilla samoilla välineillä tehdään perus- ja maksimivoimaa. Näiden erosta olen kirjoittanut lihaskuntoharjoittelun yhteydessä.

Levytankopainot ovat perinteisen voimaharjoittelun kivijalka. Urheilulajeja ovat painonnosto ja voimanosto. Painonnostossa tanko painoineen nostetaan suorille käsille kahdella eri tekniikalla, työnnöllä ja tempauksella. Voimanostossa lajeina ovat jalkakyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. Kuntoilijat harjoittelevat yleensä voimanoston liikkeitä sekä esimerkiksi kyykyn eri variaatioita, kulmasoutuja, pystysoutuja ja pystypunnerruksia. Myös haastavampia painonnostotekniikoita voi alkaa harjoitella sitten, kun muut perustekniikat ovat tulleet tutuiksi.

Nyt kun en harrasta enää ryhmäliikuntaa, olen alkanut innostua taas myös vapailla painoilla harjoittelusta. Olen opetellut levytankoliikkeiden tekniikkaa sekä teoriassa että käytännössä. Pidän kuitenkin tärkeänä, että ennen sitä maltoin palautella kehon perusvoimaa laitteilla. Koronatauko tuntui kropassa.

Kun siirrytään tuetuista laiteliikkeistä vapailla painoilla harjoitteluun, hyvän suoritustekniikan merkitys korostuu. Koko kehon asennon on pystyttävä tukemaan liikettä. Erityisesti keskivartalon voimaa ja tukea tarvitaan, sillä asento ei saa romahtaa, kun painoja lisätään mukaan. Toinen tärkeä asia on riittävä liikkuvuus, jotta liikkeet ylipäänsä pystytään tekemään. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, niitä pitäisi ennen painojen lisäämistä harjoitella. 

Kun teen levytangolla esimerkiksi maastavetoa tai kyykkyä, kertaan jokaisella toistolla mielessäni tekniikan. Ihan jokaisella. Näin siitä syystä, että kun huomaan keskittymiseni herpaantuvan, alan herkästi myös vähän oikaista. Kun toistoja tulee riittävästi, tukilihasten aktivointi, asennon tarkistus ja liikkeen hallinta kyllä automatisoituvat, mutta sitä ennen pitää kerrata. Jos ei halua itse kantaa päässään kuntosaliharjoittelun wikipediaa, on hyvä olla apuna valmentaja, joka seuraa suoritusta puolestasi ja kertaa ydinkohdat, mitä missäkin kohdassa piti muistaa. Hän myös pystyy tarkistamaan asentosi silloinkin, kun sen hahmottaminen muuten voisi olla hankalaa.

Kuntosalitreeni ei ole pikaspurtti vaan pitkän matkan treeni. Aina riittää kehitettävää ja opeteltavaa ja se juuri tekeekin tästä harrastuksesta mielenkiintoisen. Mikäänhän ei sano, että kaikkien pitäisi opetella kaikkea. Jos laitetreeni on sinun juttusi, voit ihan hyvin tehdä pelkästään sitä. Jos taas tykkäät käyttää monipuolisesti laitteita ja välineitä, aloita tutummista ja opettele vähitellen uutta. Jotkut salit ovat erikoistuneet toiminnalliseen harjoitteluun eikä niissä välttämättä varsinaisia kuntosalilaitteita olekaan. Levytankopainot, kahvakuulat, kehon oma paino ja muut toiminnalliset harjoitusvälineet kuten vaikkapa autonrenkaat riittävät. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, on vain erilaisia trendejä. Tekevälle löytyy aina opittavaa.

Kun astuu salin ovesta sisälle, se on ensimmäinen askel. Se on kuitenkin se isoin ja tärkein, koska siitä alkaa kaikki. Välillä tuntuu, ettei tässä lajissa ehkä koskaan voikaan tulla täysin valmiiksi, mutta paremmaksi voi silti tulla. 

Mukavia treenejä!