perjantai 8. tammikuuta 2021

Zumba: muoti-ilmiö ehkä meni, mutta hymy jäi

Raskas työviikko takana. Mikä pelastaisi perjantain? Minä valitsin tänään Zumban. Toimii muuten edelleen! Forever Online -verkkopalvelu toi lattaribileet suoraan omaan pieneen jumppahuoneeseeni ja vaikka seinät tulivat ehkä vähän vastaan ja saatoin törmätä steppilautaan niin väliäkös sillä. Hymytakuu annettu!

Zumba oli ISO muoti-ilmiö 2010-luvun alkupuolella. Zumban kehittäjä kolumbialainen Beto Perez tanssitti suomalaisia ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ja siitäpä se sitten lähti. Hauska ja hikinen ryhmäliikuntatunti täytti hetkessä kuntokeskukset, koulusalit, puistot ja torit. Se sai liikkeelle myös ne ihmiset, jotka olivat aina halunneet tanssia, mutta jotka eivät olleet syystä tai toisesta uskaltaneet. Ison joukon keskellä, ilman paria ja helpoilla koreografioilla jokainen saattoi löytää oman sisäisen lattaritanssijansa ilman suorituspaineita. 

Zumbassa saa myös hiukan sooloilla. Koko laji on syntynytkin nimenomaan sooloilemalla, sillä tanssinopettaja Beto Perez oli unohtanut ottaa tunnille mukaan musiikin ja joutui siksi improvisoimaan repusta löytyneellä c-kasetilla. Zumba eroaa perinteisestä tanssitunnista ennen kaikkea siinä, että askeleita ei opetella etukäteen. Ohjaaja laittaa musiikin soimaan ja näyttää mallia. Se on kuin viesti: Saat olla oma itsesi. Anna mennä. Tanssi. Nauti. Fiilistele. 

Zumbassa koreografiat rakennetaan samalla periaatteella kuin aerobicissä eli toistetaan muutamasta liikkeestä koostuvaa liikesarjaa. Sarja voidaan opetella osissa vaikeuskerrointa vähitellen lisäten esimerkiksi siten, että aluksi toistetaan kahta liikettä useammalla toistolla ja samalla, kun vähennetään toistoja, lisätään uusia liikkeitä. Usein liikkeet tehdään ensin ilman käsiä, jolloin askelkuvio tulee tutuksi. Sitten, kun jalkaliikkeet alkavat automatisoitua, lisätään kädet mukaan. 

Vaikka suurin muotivillitys Zumban ympäriltä onkin jo haihtunut, tunnilla on silti edelleen paikkansa "kaiken kansan tanssittajana". Tuntitarjontaa on ehkä vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta jäljellä olevat ohjaajat on sitäkin ammattitaitoisempia. Tanssitausta näkyy ja tuntuu myös tässä lajissa, vaikka tanssillisen ryhmäliikunnan on tarkoitus helppoa ollakin. Jos siis tykkäät iloisesta lattarimusiikista ja vauhdikkaasta tanssiliikunnasta, joka nostaa hien pintaan ja hymyn huulille, tämä on SE tunti. Minun liikuntakalenteriini Zumba ainakin löysi tiensä taas kerran.

Tästä linkistä pääset vielä fiilistelemään Youtuben Zumba-videoita.
Let's have a party!