perjantai 22. tammikuuta 2021

Pahan päivän liikuntavinkit: liikuntakalenteri

Pahoina päivinä liikunta ei ehkä ole se, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Kannustan silti: kannattaisi olla! Olen itse elänyt haastavaa vaihetta yhdellä elämäni osa-alueella. En onneksi kaikilla, sillä hyvistä asioista saa aivan valtavasti voimia kestää sitä heikompaa. Liikunta on ollut minulle yksi hyvistä asioista. Voimavara, joka kerta toisensa jälkeen nostaa hymyn huulille. 

Parasta olisi, jos liikunnallisen elämäntavan juuret pystyisi kaivamaan hyvään maaperään silloin, kun elämä on kutakuinkin mallillaan. On väitetty, että uuden tavan oppiminen vie keskimäärin 66 päivää. Ensimmäiset kerrat vaativat eniten tahdonvoimaa, jotta pääsee ylipäänsä alkuun. Toinen haastava vaihe on se, kun alkuinnostus lopahtaa. Ei enää huvittaisi, mutta jos vaan säännöllisesti toistaa valitsemaansa asiaa eikä tavoite ole määrällisesti tai laadullisesti liian vaativa, jossain vaiheessa siitä tulee kuin tuleekin tapa.

Pahoina päivinä uuden tavan opettelu on haastavampaa, muttei mahdotonta. Kävely on yksi niistä lajeista, joihin moni hurahtaa pahoina päivinä. Pitää tuulettaa vähän ajatuksia ja se tuntuukin lopulta ihan mukavalta. Myös joogan on moni löytänyt nimenomaan silloin, kun kierrokset muilla elämänalueilla ovat nousseet sietämättömän korkealle. On ajateltu, että kokeillaan nyt sitten tuotakin. Osa rentoutuu ehkä hetken joogatyynyyn nojaillen ja loppurentoutukseen torkahtaen ja palailee sitten takaisin vauhdikkaaseen elämänmenoonsa. Joku toinen jää pysyvästi. 

Jos aiemmat kokemukset liikunnasta ovat olleet kielteisiä, voi tietysti olla niinkin, ettei liikunta pahoina päivinäkään ole voimavara. Päinvastoin. Jos liikkeelle lähteminen laukaisee vanhat riittämättömyyden tunteet koulun liikuntatunnilta tai trendisalilta, jossa ei alunperinkään viihtynyt, ollaan menossa suuntaan, mikä ei suinkaan ruoki itseluottamusta ja tarjoa onnistumisen kokemuksia. Siitäkin voi silti oppia jotakin: "Ai tältä minusta siis tuntuu. Mutta onko se totta?" 

Yleensähän vastaus on ei. Vaikka joku joskus olisikin esittänyt vaatimuksen, että liikkujan pitäisi olla tietynlainen tai suorituksen heti huipussaan, vika on useimmiten vaatimuksen esittäjän asenteissa eikä liikkujassa itsessään. Kilpaurheilussa vaatimustason pitää olla kova. Ken sille tielle lähtee, joutuu kasvamaan paineiden, vaatimusten ja huippusuoritusten kulttuuriin. Mutta jos samat vaatimukset asetettaisiin jokaiselle peruspaavolle ja -pirkolle, olisi liikuntapaikoilla hiljaista. Oikeasti.

Kaikki eivät pidä kaikesta liikunnasta. Eikä ole yhtä oikeaa tapaa liikkua. Olen itse ollut fanaattinen juoksija, jonka mielestä on vain yksi kuningaslaji, juoksu, mutta se ei silti ole totta. Rasitusvaivojen myötä aloin pitkin hampain nähdä kapean juoksuputkeni ulkopuolelle. Ja siellä odottikin kaunis ja kiehtova maailma. Juuri se, etten pystynyt enää entiseen tapaan juoksemaan, johti lopulta siihen, että minusta tuli ryhmäliikunnanohjaaja. Näin jälkeenpäin ajateltuna, hyvä niin! 

Tällä hetkellä liikuntakalenteristani löytyy lempeän kevyitä lajeja kuten fascia method, yinjooga, tanssitreeni ja viikonlopun metsälenkit perheen kanssa. Tämä alkuvuoden ohjelma sopii tämän hetkiseen elämäntilanteeseeni ja tukee hyvinvointiani. Se on riittävän helppo, jotta aloituskynnystä ei juurikaan ole. Se on myös minulle itselleni mieleinen, jolloin harjoituksiin on helppo motivoitua. Jossain toisessa elämänvaiheessa olisin tehnyt toisenlaisen ohjelman. Nousujohteisen. Tavoitteellisen. Rankemman. Sen aika ei ollut nyt.

Kannustan sinua siis hetkeksi pysähtymään kalenterisi äärelle. Merkkaa ensin itsellesi sopivat liikuntapäivät. Valitse sen jälkeen 2-4 lajia, joita haluat säännöllisesti tehdä. Voit halutessasi noudattaa UKK:n suositusta: kaksi lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitusta ja 2,5 tuntia kevyempää aerobista liikuntaa kuten kävelyä tai 1,5 tuntia raskaampaa aerobista liikuntaa kuten hiihtoa tai juoksua. Tai olla noudattamatta. 

Pahan päivän liikuntavinkkinä sanoisin tärkeimmän: Tee jotakin, mikä nostaa sopivasti sykettä ja saa hymyn huulille. Tee myös jotakin, mikä ajaa kierroksia alas ja rentouttaa kehoa ja mieltä. Kuulostele itseäsi uteliaan lempeästi. Tarkastele tilannettasi. Silloin, kun elämä haastaa muutenkin jo kovilla kierroksilla, ei ole ehkä oikea aika ilmoittautua maratonille tai crossfit-kilpailuun. Joskus pelkkä hetken hengittely joogabolsteriin nojaillenkin riittää. Tee silti se. Älä jätä harjoitusta väliin. Noudata liikuntakalenteriasi lempeästi hyvinvointiasi vaalien. Luota.