sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Hyvinvointia ja hyvinvointiliikuntaa

Lisäsin tänään blogin sivustolle Blogit.fi . Piti oikein miettiä, mihin aihealueeseen tämä kuuluisi. Tai ehkä pikemminkin, mistä tavoittaisin parhaiten ne lukijat, joita kirjoittamani asiat todennäköisimmin kiinnostaisivat. Liikunta. Hyvinvointi ja terveys. Lifestyle. Kyllä, kirjoitan niistä kaikista. 

Päädyin hyvinvointiin ja terveyteen. He, jotka treenaavat maratonille tai fitness-kisoihin, eivät välttämättä löydä tästä paljoakaan. Voin tietysti olla väärässäkin. Omakin suhtautumiseni liikuntaan on vuosien varrella muuttunut. Siinä, missä ennen tuijottelin sykemittaria ja laskin harjoitusalueiden keskisykkeitä, keskityn nykyisin enemmänkin liikunnan iloon ja fiilistelyyn. Kyllä, se on se tunne, mitä haluaisin jakaa myös muille!

Kirjoitan liikunnasta hyvinvoinnin edistäjänä, koska aihe on sydäntäni lähellä. Uskon, että meidän jokaisen olisi hyvä tietää tietyt perusasiat, joiden varassa pystymme liikkumaan turvallisesti ja halutessamme myös tavoitteellisesti. Kaiken liikunnankaan ei silti tarvitse olla tavoitteellista. Puhutaan arkiliikunnasta ja terveysliikunnasta. 

Arki- ja hyötyliikunnasta on kyse, kun kävelemme tai pyöräilemme töihin, teemme fyysisesti rasittavia pihatöitä tai leikimme pihaleikkejä lasten kanssa. Hikoilemme ja hengästymme siinä samalla ihan huomaamatta. Siis liikumme. Tämä arjen aktiivisuus on itseasiassa koko fyysisen kuntomme perusta.

Terveysliikunnasta on kyse, kun liikumme huvin ja terveyden vuoksi. Teemme asioita, mistä pidämme. Kävelemme syksyisessä luonnossa, tanssimme, joogaamme ja venyttelemme. Harjoituksen rasitustaso on kohtuullinen, mutta sopivan kuormittava ylläpitääkseen terveyttämme ja hyvinvointiamme. Terveysliikunnalla on myös iso merkitys psyykkiselle terveydellemme. Vastapainona arjen harmaudelle käännämmekin liikkuessamme huomiomme hyvään. Katselemme auringonlaskua, putoilevia lehtiä ja puuhun kiipeävää oravaa metsäpolulla. Sadekin tuntuu raikkaalta kasvoilla. Virkistymme. Palaudumme. Voimme hyvin.

Kirjoitan tottakai myös kuntoliikunnasta ja tavoitteellisesta treenaamisesta. Kuntoliikunnassa haluamme usein asettaa itsellemme tavoitteita ja seurata erilaisilla mittareilla, miten hyvin edistymme. Sekin on usein voimaannuttavaa. Raskastehoinen treeni kehittää fyysistä kuntoamme, edistää hyvinvointiamme ja auttaa jaksamaan. Itseluottamuksemme nousee potenssiin 100, kun onnistumme. 

Joskus voi kuitenkin olla niinkin, että tavoitteet tuntuvat epärealistisilta ja tunnemme olevamme valovuosien päässä siitä, minkä kuvittelemme olevan muille ihan helppoa. Lannistumme. Vertaamme itseämme toisiin tietämättä, minkälaisen polun he ovat kulkeneet tai miten pitkään treenanneet. Aina ajatuksemme eivät ole edes ihan realistisia saatikka reiluja itseämme kohtaan, mutta no... siltä meistä tuntuu. Eikä liikunta silloin tunnu kovin mukavalta. 

Kyllä, juuri viimeksi mainitun kohderyhmän haluaisin myös tavoittaa! Haluaisin kirjoittaa liikunnasta siitä näkökulmasta, mikä oikeasti edistää hyvinvointiamme, vaikka emme olisikaan huippu-urheilijoita. Kirjoitan myös paljon lempeistä liikuntalajeista ja palautumisesta. Uskon, että kaikella tällä on merkitystä laajemmassakin kontekstissa, esimerkiksi työhyvinvoinnin edistäjänä. Siksi liityin Blogit.fi:ssä terveyden ja hyvinvoinnin ryhmään. Toivotan myös kaikki uudet seuraajat tervetulleiksi blogiini. Hyvinvoinnin ja hyvinvointiliikunnan merkeissä jatketaan.