lauantai 20. maaliskuuta 2021

Lajiesittely: Pilatesfunc

Etsiskellessäni uutta intoa kotiliikuntaan otin kuukaudeksi käyttöön Lavis-tv:n. Laviksesta eli lavatanssijumpasta olen kirjoittanut jo aiemmin, mutta löysin sivustolta myös uuden tuttavuuden: Pilatesfunc-tunnin. 

"Pilatesfuncin liikkeet sekä sarjat perustuvat Pilatekseen ja tunnin ydintehtävä on keskittyä kehon syviin lihaksiin. Tunnilla tehdään monipuolisesti koko kehoa vahvistavia liikkeitä. Tärkeintä tunnilla on liikkumisen lisäksi hauskanpito iloisessa ilmapiirissä. Pilatesfunc-tunnilla löydät keskivartalosi syvät lihakset!" lupailee tuntikuvaus. Tätähän piti päästä kokeilemaan.

Perinteisellä Pilates-tunnilla liikkeet tehdään hengityksen tahdissa ja hengityksen rooli on keskeinen. Se tukee kehon asentoa ja ohjaa liikettä. Kun osallistuin ensimmäiselle Pilateksen alkeistunnille, käytimme ison osan tunnista hengityksen opetteluun. Ei siis mikään ihan vähäpätöinen juttu. Siksi voikin tuntua vähän yllättävältä, että Pilatesfuncissa liikkeet tehdään musiikin tahdissa. Hengitys tulee, jos on tullakseen. Jotenkinhan se aina siellä virtaa, mutta siihen ei tarkoituksella kiinnitetä huomiota. 

En ole itse Pilates-harrastaja, joten en osaa suhtautua lajiin kovin ryppyotsaisesti. Minusta Pilatesfunc on hauska tunti. Liikkeet pohjautuvat Pilatekseen, mutta tapa, jolla ne tehdään, muistuttaa enemmän leppoisaa jumppatuntia. Ja kun sanon leppoisaa, tarkoitan nimenomaan tunnelmaa ja musiikkia. Liikkeet ovat todella tehokkaita ja osin haastaviakin juuri siksi, että ne ovat erilaisia kuin mihin perusjumppaaja on tottunut. Painopiste on kehon asentoa ja ryhtiä tukevissa syvissä lihaksissa.


Pilatesfunc-tunti, jolle osallistuin, aloitettiin seisten tehtävillä lämmittelevillä liikkeillä. Selän rullaukset, kylkivenytykset, kierrot ja dynaamiset askelkyykyt herättelivät lempeästi kehoa. Seuraavaksi olivat vuorossa tasapainoliikkeet. Tästä osiosta pidin itse erityisen paljon. Ei ihan helppo, mutta juuri siksi niin tärkeä. Tasapainoilua oppii vain tasapainoilemalla ja senkin kyllä huomaa, jos ei harjoitusta ole tullut vähään aikaan tehtyä. Ensi kerralla sitten paremmin. Ja sitä seuraavalla vielä paremmin. 

Tasapainoliikkeiden lomassa siirryttiinkin sitten sujuvasti jalkojen voimaan ja kyykkyihin. Voimaliikkeitä seurasivat dynaamiset venytykset ja liikkuvuusliikkeet matolla, mistä edettiin matolla tehtäviin keskivartalon voimaliikkeisiin, vatsalihaksiin, selkälihaksiin ja kylkiin. Voimaharjoittelussa painopiste oli syvissä lihaksissa. Ohjaaja näytti liikkeistä ensin helpomman vaihtoehdon ja sen jälkeen haastavamman vaihtoehdon. Itsekin valitsin selkälihasliikkeestä helpomman vaihtoehdon, koska liike oli uusi eikä minulla ole varsinaista Pilates-taustaa. Joskus on hyvä kokeilla rauhassa. 

Tunti päättyi dynaamisiin venytyksiin, joissa käytiin monipuolisesti läpi niin jalat, keskivartalo kuin ylävartalokin. Kaiken kaikkiaan tunnista jäi hyvä mieli ja innostus päästä jatkamaan taas ensi viikolla. Se on aina hyvä merkki. Motivaatio löydetty!

Sopiiko Pilatesfunc Pilates-konkareille? En tiedä. Mutta minun kaltaisilleni ihmisille, joiden sydäntä Josepf Pilates ei ole vielä onnistunut viemään, se on ehdottomasti hauska ja kokeilemisen arvoinen tunti.