torstai 6. elokuuta 2020

Kotijumpan ABC

Koronan myötä yhä useampi on alkanut liikkua kotona. Niin minäkin. Olen oikeastaan jo aika innostunut kotijumpasta. Usein kuulen ihmisten sanovan, että kotona olisi kyllä helppoa liikkua, siis periaatteessa. Olisi käsipainot, kahvakuula ja jumppakuminauha. Ehkä jopa kuntopyörä, soutulaite ja se näppärä Ostos-tv:n vekotin. Mutta ei. Ei vaan tule tehtyä. Ystävät rakkaat, tämä blogikirjoitus on teille!

Ymmärrän hyvin yskän. Olin itsekin vuosia kuntovälilneiden keräilijä ja osaa omistamistani välineistä en ole käyttänyt koskaan. Joitakin olen myynyt kirpputorilla (toivottavasti) rakastavampaan kotiin. Ryhmäliikunnanohjaajana opin kuitenkin kotona liikkumisen jalon taidon. Ohjelmia piti suunnitella ja harjoitella kotona. Pakko, tuo paras kannustin!! Samalla opin myös ihan hyödyllisiä vinkkejä, jotka jaan tässä teille.

Vinkit onnistuneeseen kotijumppaan:

A) Tee se mahdolliseksi.
Jos mahdollista, varaa kodistasi tietty paikka kotijumpalle. Raivaa turha tavara pois ja kerää kaikki hyödylliset välineet samaan paikkaan. Jumpan aloittaminen on paljon helpompaa, jos ei tilaa tarvitse raivata ja välineitä etsiskellä. Jos seuraat jumppatuntia televisioruudulta etkä halua säilyttää käsipainoja ja jumppamattoa olohuoneen nurkassa, hanki niille siisti laatikko tai kassi. Jos taas käytät tietokonetta, ota käyttöön sopivalla korkeudella oleva pöytä. Joogaa on yleensä helppoa seurata lattialta, mutta jumppaa tai tanssituntia ei.


Useimmilla meillä ei ole kotona jumppasalia, mutta sen ei tarvitse ollakaan mitään kovin ihmeellistä. Itse jumppaan minihuoneessa, missä sivuristiaskeleen ottaminen vaatii jo vähän pelisilmää. Tilalle ei sen kapeuden vuoksi ollut mitään käyttöä ja siksi siitä (hiukan soveltaen) tulikin aivan loistava oma pieni jumppanurkka.

B) Suunnittele.
Vaikka sinulla olisi kasa jumppalevyjä tai tallenteita, et todennäköisesti tee niitä koskaan. Jos taas päätät, mikä tunti minäkin päivänä kotisalillasi pyörii ja merkkaat sen kalenteriin, olet jo voiton puolella. Hyviä nettijumppia löytyy esimerkiksi Fressi-TV:stä ja Forever Onlinesta.

Jos suunnittelet kotijumppasi itse, tee 5-10 minuutin lämmittely ja valitse 5-10 lihaskuntoliikettä, joita toistat 8-16 toistoa valintasi mukaan joko raskaammilla tai kevyemmillä painoilla. Toista 2-4 kierrosta. Halutessasi voit yhdistää eri lihasryhmien liikkeet kuten kyykyn ja pystypunnerruksen. Lopuksi verryttele lihakset rennoiksi ja venyttele lyhyin palauttavin venytyksin. Ei muuta kuin lempimusiikkia soimaan ja menoksi!

C) Pysy suunnitelmassa.
Kalenteriin varattu kotijumppa on ihan yhtä tärkeä tapahtuma kuin mikä tahansa muukin. Olet sopinut liikuntatreffit itsesi kanssa. Ajattele sitä ikäänkuin rakkaalle ystävälle annettuna lupauksena. Menisit silloin paikalle, eikö vaan? Sama juttu itsesikin kanssa. Olet sitä paitsi itse itsesi paras ystävä, koska juuri tuon peilistä vastaan katsovan tyypin kanssa joudut elämään myötä- ja vastamäissä koko elämäsi.

Kotijumppa on hyvä hetki opetella kannustamaan itseäsi. Jos olisit personal trainer tai ryhmäliikunnanohjaaja, mitä sanoisit itsellesi? Miten kannustaisit? Miten pääsisit yli vaikeasta kohdasta ja muistuttaisit itsellesi, että vaikeat taidot opitaan vähitellen toistojen avulla? Miten kiittäisit hyvästä suorituksesta? Paras treeni on aina tehty treeni. Pyyhkäise siis pölyt käsipainoistasi, pudistele koirankarvat jumppamatosta ja tee liikuntatreffit itsesi kanssa. Mitä sinun kotisalillasi huomenna tapahtuu?