maanantai 24. elokuuta 2020

Palautuminen lomalla - entä sen jälkeen?

Kesäloman viimeinen viikko pyörähäti juuri käyntiin. Olen kerrankin saanut pitää pitkän neljän viikon kesäloman ja se tuli todella tarpeeseen. Vähintään kolmea viikkoahan suositellaan, vaikka se onkin mielestäni makuasia. Osa nauttii minilomista pitkin vuotta, osa taas tarvitsee pidemmän yhtämittaisen palautumisen. Molemmissa on puolensa. Kiireinen kesä olisi ehkä ollut helpompi, jos olisin voinut pitää osan lomasta jo aiemmin, mutta pitkä loma mahdollisti yhden suurista unelmistani, Lapin matkan.

Kaipasin tänä vuonna ennen kaikkea luonnon rauhaa ja sitähän löytyy tästä ihan läheltä. Suomi on hieno matkailumaa, johon kannattaa ilman muuta tutustua. Sää on kieltämättä oikukas, joten varusteita kannattaa pakata neljän vuodenajan periaatteella myös kesällä. Kävin lopulta ostamassa pipon, kun aamulla heräsimme Lapissa +6 asteeseen ja tarkoitus oli lähteä ylös tuuliseen tunturiin. Mutta maisemat olivat upeita. Suomen luonnossa sielu lepää ja uudistuu.


Saariselkä


Matkalla Utsjoelta Karigasniemelle

Tutkimusten mukaan loman palauttava vaikutus kestää kuitenkin vain noin kolme viikkoa. Itse väittäisin, että ehkä pikemminkin kolme päivää. Ei siis kannata elää vain "lomasta lomaan", koska odottavan aika voi olla pitkä. On tärkeää, että kiire ja velvollisuudet hellittävät välillä ihan kokonaan. Silloin saamme ladata akkuja rauhassa. Ihan yhtä tärkeää olisi kuitenkin ladata akkuja myös pienempiä määriä joka päivä. Miten se onnistuu?

On hyvä olla suunnitelma. Jos tuntuu, että päivät karkaavat jatkuvaan kiireeseen, voi olla hyvä aloittaa päivä kirjaamalla ylös päivän keskeiset tehtävät. Nämä ainakin teen. Aikatauluta valmiiksi myös ne asiat, jotka voit tehdä myöhemmin. Aloita kiireellisistä. Hyväksy sekin, ettet ehdi tehdä kaikkea. Päivän päätteeksi voit aikatauluttaa ne uudelleen.

Muista tauot! Voit vaikka laittaa puhelimen hälyttämään tauon merkiksi. Katsele hetki kaukaisuuteen. Tiedosta, missä mennään ja miltä juuri nyt tuntuu. Jos olo on kurja, mieti, millä tavalla pystyisit tilannetta parantamaan. Tee pieni kävelylenkki, pyörittele hartiat, ravistele kädet rennoksi - mitä tahansa, mikä katkaisee kiireen juuri nyt. Kofeiinin voimalla voit pysyä vauhdissa pitkäänkin, mutta palauttava tauko ei välttämättä aina ole se kahvikupillinen.

Pidä energiataso tasaisena pitkin päivää. Syö kunnon aamupala, välipala, monipuolinen lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kaikilla aterioilla on hyvä olla hiilihydraatteja, proteiineja ja hivenaineita. Muista kasvikset ja hedelmät.

Vastapainoa työlle? Jotta voit suunnitella vapaa-aikasi palauttavaksi, on hyvä tiedostaa, minkälaiset asiat sinua kuormittavat ja minkälaiset rentouttavat. Jos tiedostat kuormittuvasi ihmisjoukoissa, varaa hengähdystaukoja hiljaisuudessa. Jos taas paikallaan olo ja tietokoneen tuijottelu kuormittavat, tee lyhyitä happihypelyjä pitkin päivää ja liiku vapaa-ajalla monipuolisesti. Jos työsi on fyysesti raskasta, saattaa raskas treeni vain lisätä kuormitusta. Retkeile siis metsässä omaan tahtiin, lue kirja, maalaa vaikkapa taulu. Ja ennen kaikkea, opettele kuuntelemaan itseäsi. Luota omaan arviokykyysi.

Lempeys itseä kohtaan. Ja sitten vielä tämä. On hetkiä, jolloin pitää painaa täysillä ja hetkiä, jolloin on parempi levätä. Opi tiedostamaan niiden ero. Silloin jokainen päivä voi olla hyvä päivä. Eikä vain lomalla.