maanantai 21. marraskuuta 2022

Aamutreeni (ei aamuihmisille!)

Varotuksen sana: Jos olet aamuihminen, et ehkä saa tästä kirjoituksesta irti paljoakaan. Jos taas olet iltaihminen, jatka lukemista! Mekin voimme nimittäin joskus yllättää.

Treenimotivaationi otti tässä syksyllä vähän takapakkia. Meni valitteluksi. Kun kuntosalilla on aina niin paljon porukkaa. No, ei kyllä aina ollut, mutta kun en jokusen kerran päässyt juoksumatolle, jouduin jättämään liikkeen väliin tai tekemään sen eri laitteella, katastrofi oli valmis. Ei vaan huvita. Tänään en kyllä mene. Kävin kokeilemassa eri saleja, mutta yhdestä puuttui lempilaitteitani ja toisessa oli vain yksi juoksumatto. Argh! Kuinka tästä kriisistä taas selvitään?!

Itseasiassa aika helposti. Kun valittelu ei auta, näkökulman muutos yleensä auttaa. Ryhdyin aamutreenaajaksi.

Tiedän, että joidenkin mielestä aamut ovat päivän paras hetki ja olo on aamuisin aina niin ihanan energinen. Minä en ole se joku. Minulle aamut ovat lapsesta asti olleet jostakin sieltä oksennuksen ja horkkamaisen palelun välimaastosta. Jos joudun heräämään ennen klo 7, kuten yleensä joudun, keho yrittää kaikin tavoin viestittää, että "Hullu, nyt on vielä aamuyö! Nukkumaan siitä!". En siis ole se ihan tyypillisin tapaus aamutreenillä.

Watch me!!

Mitä aamutreenissä sitten kannattaa ottaa huomioon? Aamuihmisten mielestä todennäköisesti: eipä juuri mitään. Nämä vinkit ovat siis meille iltaihmisille. 

1. Ennakointi. Aamulla ei kannata alkaa etsiskellä sukkia tai juomapulloa. Jotta salille asti todella pääsee ja siellä ehtii treenata ennen töihin menoa, on kaiken oltava valmiina. Pakkaa siis treenireppu valmiiksi ja laita se sängyn viereen. Sängyn viereen siksi, että siinäpä se iloisesti muistuttelee, miksi jaksoit taas tänäänkin nousta klo 5 eikä kiusaus rojahtaa takaisin sänkyyn käy liian suureksi.

2. Aamupala. Joskus oli sellainenkin trendi, että treenattiin aamulla tyhjällä vatsalla. Itse en suosittelisi sitä kenellekään enkä ainakaan kuntosalille, missä energiaa pitää löytyä kehosta, jotta rauta nousee. Jos pystyt syömään kunnon hiilihydraatti- ja proteiinipitoisen aamupalan niin hyvä! Jos et pysty, jotakin pitäisi silti meidänkin syödä. Itse syön esimerkiksi maustamatonta jugurttia, mysliä ja banaanin. Ja kyllä, vahva musta kahvi kuuluu ruokavaliooni myös saliaamuina. Ilman sitä en pääse liikkeelle.

3. Lämmittely. Iltaihmisen elimistö saattaa lähteä aamulla käyntiin TOSI hitaasti. Niin minullakin. Lämmittelyyn kannattaa käyttää aikaa. Vaikka töihin olisi vähän kiire ja lämmittelystä olisi helppo tinkiä niin sitä ei kannata tehdä aamulla. Tee mielummin lyhyempi ja napakampi lihaskuntotreeni ja lämmittele kunnolla. Itse juoksen juoksumatolla 15 minuuttia. 10 minuutin kohdalla keho alkaa herätä. Sitä ennen tuntuu kuin vetäisi perässä kivirekeä. Kuuluu asiaan. Lopussa kiitos seisoo.

4. Keep it simple. Aamu ei ole ehkä paras mahdollinen aika ottaa ohjelmaan uusien laitteiden opettelua tai monimutkaisia koordinaatiota vaativia liikkeitä. Ainakaan aluksi. Valitse 3-5 helppoa ja tehokasta perusliikettä ja tee niitä 3-4 sarjaa hyvällä tekniikalla. Vähemmän on enemmän, kun sen tekee hyvin.

5. Ajankäyttö. Aamutreeni kannattaa suunnitella niissä rajoissa, mitä aika antaa myöten. Jos ennen töihin menoa ehtii tehdä vain 30 minuuttia niin tee sitten se napakasti äläkä turhaan harmittele, kun et ehtinyt enempää. Aamutreeneissä voi olla hyvä jakaa treenit selkeästi pienempiin osiin: jalkapäivä, käsipäivä, core. Varaa suihkussa käyntiin aikaa 10-15 minuuttia. Mikään ei nosta stressitasoa samalla tavalla kuin siivooja pukuhuoneessa juuri, kun ajattelit minuuttiaikataululla ehtiväsi. Senkin kanssa on vaan elettävä. Harsh!

6. Palautuminen. Treenin jälkeen kannattaa syödä heti pieni proteiinipitoinen palauttava välipala. Treenireppuun valmiiksi pakattu proteiinipatukka toimii hyvin. Jos töissä joutuu istumaan paljon, etenkin jalkatreenin jälkeen lihakset menevät juntturaan. Kannattaa siis käyttää hyväksi kaikki tilaisuudet jaloitella ja seisoskella työpäivän lomassa ja tauoilla. Muutama ylimääräinen postilokeron tarkistus tai kopiokonereissu on ihan perusteltua. Vesilasiin voi ripauttaa hyppysellisen suolaa. Muista syödä monipuolinen ateria, jotta lihakset saavat rakennnusaineita. Viimeistään kotona voit sitten venytellä tai rullailla treenattuja lihaksia. 

7. Hyvä fiilis. Vaikkei aamutreenille aina ole kiva lähteä, sen jälkeen on kyllä ihan voittajafiilis. Iltaihmiselle se on todella kova suoritus, josta voi ihan syystäkin olla ylpeä.

Onhan siellä kuntosalilla aamuisin ihanan rauhallista. En usko, että tämä kirjoituskaan saa lopulta ihmisiä vakuuttuneeksi ja sankoin joukoin aamutreeneihin. Onhan se ehkä vähän, no, hullun hommaa. Mutta kun jotakin päättää aloittaa ja sinnikkäästi toistaa rutiinia, siitä saattaa lähteä positiivinen kierre, joka kasvaa ja vahvistuu. Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, etten taitaisi tätä ihanaa hulluutta enää iltatreeneihin vaihtaakaan.