tiistai 1. maaliskuuta 2016

Lajiesittely: Jooga

Terveiset Helsingin Joogafestivaaleilta! Tapahtuma järjestetään vuosittain Helsingin Kaapelitehtaalla. Tarjolla on mielenkiintoinen kattaus joogatunteja, meditaatiota, hengitysharjoituksia, luentoja sekä muita hyvinvointilajeja kuten pilatesta ja asahia. Tunteja pystyy varaamaan ennakkolipulla 1-2 per päivä ja muillekin tunneille on mahdollista päästä jonottamalla. Ovelta ostetulla lipulla ei pysty tekemään tuntivarausta, mutta jonotuskin toimii oman kokemukseni mukaan melko hyvin. Samalla lipulla pääsee Zen Expo -messuille, joissa on tarjolla monenlaisia joogaan ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja, musiikkia, vaatteita, välineitä ja varusteita. Monilla joogakouluillakin on messuilla oma osastonsa.

Joogafestivaali on helppo ja hauska tapa päästä tutustumaan erilaisiin joogatunteihin. Tarjontaahan on nykyisin valtavasti!! Joogan suosio on kasvanut ja perinteisten joogasuuntausten rinnalle on tullut mitä erikoisempia sovelluksia sup-laudalla tehtävästä temppuilusta (sup yoga) katosta roikkuvien liinojen varassa tehtävään akrobatiaan (aerial yoga). Näitä kumpaakaan ei ollut tarjolla tällä kertaa, mutta monenlaista muuta sitten olikin. Oletko jo esimerkiksi kokeillut House Yogaa, Rocket Yogaa ja Prana Flow Yogaa? Ehkäpä ensi vuonna sitten...


Itse pysyttelin aika perinteisellä linjalla. Kävin astangajoogassa, joka on perinteinen fyysinen joogaharjoitus. Astangalle ominaista ovat kehoa puhdistava ja energisoiva ujjayi-hengitys sekä aina tietyssä järjestyksessä tehtävät asanasarjat (seisoma- ja istumasarja). Vaikka harjoitus onkin fyysinen ja vahva, asanoissa eli jooga-asennoissa on mahdollista löytää syvä keskittyminen ja rauha. Astangassa ei vain edetä asennosta toiseen vaan kaikki asennot tehdään keskittyneesti ja tietoisesti linjaten. Osa liikkeistä on todella haastavia, mutta alkeistunnilla tehtiin helpommat sarjat lajiin tutustuen.

Toisena tuntina kävin iyengarjoogassa, jossa pääpaino on asanoiden tarkoissa linjauksissa. Apuvälineitä käytetään paljon, esimerkiksi joogatiiliä ja -vöitä. Apuvälineet auttavat hahmottamaan pikkutarkasti kehon asentoja. Teimme ensin tietyn asanan ilman välinettä, sitten välineen kanssa ja lopuksi taas ilman välinettä kiinnittäen joka vaiheessa huomiota siihen, mikä muuttui, miltä asento tuntui ja miten keho linjautui.

Kolmantena tuntina olin scaravellijoogassa, johon ihastuin jo viime vuoden festivaaleilla. Siinä missä iyengarjoogassa opetellaan tekniikkaa, scaravellijoogassa huomio käännetään sisäänpäin, silmät suljetaan ja liikkeet todella aistitaan herkästi solu- ja tunnetasolla. Pienestä tulee suurta tällä tunnilla ja kevyestä varpaan kärjenkin liikkeestä vahvaa. Tästä joogassa minulle on aina ollut kysymys: hiljentymisestä omien tuntemusten äärelle, herkkyydestä, aistimisesta, tiedostamisesta ja hyväksynnästä. Upea tunti, joka todella rentouttaa ja rauhoittaa.

Lopuksi kävin vielä Seasonal Yogassa, jossa liikkeestä toiseen edetään dynaamisesti ja virtaavasti oman hengityksen tahdissa. Taustalla soi rauhallinen musiikki. Harjoitus perustuu ajatukseen, että elämme luonnon rytmissä, vuoden aikojen mukana. Eri vuodenaikoina harjoitus on siis erilainen: talvella rauhallisempi, keväällä lempeästi herättelevä kiertoineen ja sivutaivutuksineen, kesällä dynaamisempi ja aktiivisempi, ja sitten taas myöhäiskesän ja syksyn myötä asteittain hidastuva.

Nämä ovat vain esimerkkejä erilaisista joogatunneista. Erilaisia tunteja ja ohjaajia kannattaa käydä rohkeasti kokeilemassa, sillä se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä tunnukaan toisesta siltä kaikkein omimmalta. Joku haluaa tehdä voimakkaampaa harjoitusta, jollekin tekniikan opettelu on tärkeää ja joku taas kaipaa hiljaista hetkeä ja rentoutumista. Loppujen lopuksihan fyysinen asanaharjoitus (oli se minkälainen tahansa) on vain yksi osa joogaa. Sen tarkoituksena on vahvistaa ja notkistaa kehoa, keskittää ajatukset ja hiljentää mieli, jotta ihminen pystyisi meditoimaan ja kehittymää myös henkisesti, elämää varten. Sitä ei useinkaan tule ajatelleeksi silloin, kun asettuu ensimmäistä kertaa joogamatolle eikä välttämättä tarvitsekaan. Jooga on kuin tutkimusmatka, joka avautuu kerros kerrokselta, asana asanalta ja henkäys henkäykseltä.

Namaste!