lauantai 9. syyskuuta 2023

Edistä palautumista rullailemalla

Aloitin eilen pitkän tauon jälkeen reisivatsapakara-jumpan ohjaamisen ja niinhän siinä käy, että lihakset kipeytyvät. Etenkin aluksi. Se on täysin normaalia, mutta kurjaahan se on useamman päivän ajan kulkea puupökkelö-jaloilla ja tulla portaita alas jalka kerrallaan irvistellen. Hassua sinänsä, että ylöspäin kyllä pääsee, mutta alas... No,  jos olet joskus tehnyt rankan jalkatreenin, tiedät kyllä!

Lihasten kipeytymistä treeniä aloitettaessa tai tauon jälkeen jatkaessa ei täysin voi välttää, etenkään, jos haluaa heti hypätä syvään päätyyn ja tehdä täysillä. Siksi onkin hyvä, että meillä on olemassa apuvälineitä. Tässä niistä yksi: foamroller.


Putkirullaus foamrollerilla perustuu sidekudoksen eli myofascian hierontaan ja dynaamiseen liikuttamiseen. Kun hierottava kohta painautuu putkirullaa vasten, pehmytkudokset aktivoituvat paineessa. Rullaus pumppaa nestettä lihaskalvojen väliin, jolloin kitka kalvojen välissä vähenee ja lihasten verenkierto lisääntyy. Tehostuneen nestekierron ansiosta kuona-aineet poistuvat tehokkaammin ja myös ravintoaineet ja happi kulkeutuvat lihaksiin nopeammin. Olen kirjoittanut rullailusta ryhmäliikunnan lajiesittelyn, jonka pääset lukemaan tästä linkistä.

Tuumasta toimeen siis! Jäin heti tuntieni jälkeen tekemään lyhyet palauttavat rullaukset. 15 minuutissa kävin rullalla läpi pohkeet, takareidet, pakaralihakset, etureidet ja sisäreidet. Tänään kotona rullailin vielä uudestaan. Omakohtainen kokemukseni on ollut, että etenkin heti raskaan treenin jälkeen tehty lyhyt rullailu todella vähentää lihaskipua ja nopeuttaa palautumisaikaa. Jalat kyllä kipeytyvät, sitä ei voi välttää, mutta aktiivisen palautumisen keinoin kipuilua voidaan sekä vähentää että lyhentää. Ja sehän lisää elämisen mukavuutta!

Muutaman säännöllisen treenikerran jälkeen lihakset tottuvat uudenlaiseen harjoitusvasteeseen eivätkä kipeydy enää samalla tavalla kuin aluksi. Jos halutaan tehdä kehittävää treeniä, juuri tämä mukavalta tuntuva vaihe on se, jolloin vastetta pitäisi taas joko koventaa, pidentää tai muuttaa. Niin tai näin, foamroller on liikkujan paras kaveri ja rullailla voi helposti niin kuntosalilla kuin kotonakin.

Joko sinä kokeilit?