tiistai 13. kesäkuuta 2023

Lajiesittely: Terve selkä -tunti

Otetaanpa pitkästä aikaa blogiin ryhmäliikunnan lajiesittely. Tällä kertaa esittelyssä on Terve selkä -tunti. Se on nimensä mukaisesti erityisesti selkää ja niska-hartiaseutua vahvistava ja lempeästi liikutteleva tunti. Liikkeet ovat helppoja ja niistä löytyy variaatioita erilaisille liikkujille. Ei siis tarvitse osata etukäteen mitään, halu liikkua ja kokeilla tuntia riittää. Terve selkä sopii erittäin hyvin myös liikuntaa aloitteleville.

Tunti aloitetaan aina lämmittelevillä liikkeillä. Seuraavaksi tehdään erityisesti selkää ja keskivartalon tukilihaksia vahvistavia liikkeitä, niskahartia-seutuakaan unohtamatta. Lopuksi venytellään.

Tunnilla voidaan käyttää välineitä kuten jumppakeppiä, käsipainoja tai kuminauhoja. Ne tuovat pientä kivaa lisävastusta harjoitteluun. Mistään hikijumpasta ei kuitenkaan ole kyse. Koska tunnin tavoitteena on selän hyvinvointi, kaikki liikkeet tehdään oman kehon ehdoilla ja välineet voi hyvin jättää poiskin. Jokainen tunti voidaan toteuttaa myös pelkkänä liikeharjoitteluna. 

Pidän itse tärkeänä osana Terve selkä -tuntia kehotietoisuutta. Kun liiketekniikkaan ja kehon tuntemuksiin aletaan ihan tietoisesti kiinnittää huomiota, harjoittelusta tulee turvallisempaa ja usein myös tehokkaampaa. Hallittu liike kohdistuu sinne, minne on tarkoituskin. Myös oman kehon kunnioitus kehittyy. Ja sehän on hyvä asia! Jo kokemus siitä, että pystyy tekemään ryhmän mukana, vaikka omassa kehossa olisikin joku rajoite, on hienoa. Keho ei ole koskaan rajoituksineenkaan "huono" eikä se, ettei jotakin voi tehdä suinkaan tarkoita, etteikö silti voisi tehdä jotakin muuta. Jos sinulla on selkävaivoja, kannattaa tottakai keskustella ensin lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista niin saat tarkempia ohjeita.

Terve selkä -tunnille ovat tervetulleita kaikki hekin, joiden selkä ja niska-hartiaseutu ovat erinomaisessa kunnossa. Lempeästi vahvistavat ja monipuolisesti liikuttelevat liikkeet toimivat erittäin hyvin palauttavana liikuntana ja ehkäisevät selkävaivojen ilmenemistä jatkossa. Terve selkä -tunti on ennen kaikkea mukava hyvän mielen tunti. Liikkumisen ei aina tarvitse olla puurtamista ja täysillä runnomista. Se voi olla myös terveyttä ja toimintakykyä edistävää hyvinvointiliikuntaa. 

Kiinnostuitko? Olen palaamassa tämän ihanan lajin ohjaajaksi kesällä 2023. Tervetuloa tunneilleni!