torstai 24. toukokuuta 2018

Lajiesittely: Sololatinos

Aloitin Sololatinos-tanssikurssin nyt toukokuussa. Solo tarkoittaa siis tanssimista ilman paria, mikä on minulle aina ollut se rakkain ja luontevin tanssitapa. Olen lapsena oppinut myös perinteisiä paritansseja, kiitos innokkaasti tanssineiden vanhempieni, mutta aikuisena en ole niitä harrastanut. Solona siis mennään!

Lattaritanssi-innostukseni syttyi aikanaan, kun Bailatino-kurssit alkoivat pyöriä kansalaisopistoissa. Sitten tuli Zumba, se isoin lattarirytmeihin perustuva hittitunti. Tuli ja meni, mutta edelleenkin tunteja pyörii joissain kuntokeskuksissa ja kansalaisopistoissa - ja hyvä niin! Zumba on helppo ja hauska matalan kynnyksen tanssitunti, mihin kuka tahansa uskaltaa tulla, vaikkei olisi tanssinut askeltakaan aiemmin. Ideana on siis vain heittäytyä musiikin mukaan, hikoilla ja tanssia hymyssä suin. Tanssiaskeleitakin oppii siinä samalla ihan huomaamatta.

Sololatinos-kurssilla olemme tanssineet joka kerta eri tanssia. Alussa opettaja kertoo lyhyesti päivän tanssista, lämmittelemme helpoin liikkein ja käymme läpi keskeistä tanssitekniikkaa ja kyseisen lajin ominaispiirteitä. Sitten rakennamme pala kerrallaan tanssisarjaa, ensin ilman musiikkia ja sitten tanssien. Lopuksi tanssimme koko sarjaa vaihdellen hitaampaa ja vauhdikkaampaa musiikkia, fiilistelemme ja nautiskelemme tanssista. Kun yhtä tanssia käydään läpi koko tunti, siitä ehtii oppia jo paljon. Sekään ei haittaa, jos joltain tunnilta joutuisi olemaan pois, koska seuraavalla kerralla on taas uusi tanssi. Helppoa ja hauskaa siis!

Tässä lyhyesti tähän mennessä opettelemamme latinalaisamerikkalaisen tanssin muodot, joita kaikkia voi siis tanssia sekä solona että paritanssina:

Merengue on kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta. Se on hauska ja nopeatempoinen tanssi, jossa on samat perusaskeleet kuin Mambossa. Lattareille tyypillinen lantion liike on sivulta sivulle, ei siis pehmeän pyörivä kuten Salsassa vaan vastakkainen jalka ikään kuin työntää lantion liikkeelle. Helppoa ja hikistä.

Cha-cha on latinalaistansseihin kuuluva kilpatanssi, jota tanssitaan nykysin paljon myös lavatanssina ja tietenkin solo-tanssina. Ensimmäinen askel lähtee musiikin voimakkaimmalla iskulla (ykkösellä), seuraavat kahdella painotetulla iskulla, minkä jälkeen nopea pikkuaskel cha-cha. Pikkuaskeleita voi olla kaksi (cha-cha) tai vaihtoehtoisesti kolme (cha-cha-cha). Musiikin rytmi on vähän rauhallisempi ja tanssin liikekieli pehmeän sulava.

Salsan kotimaana pidetään Kuubaa (kuubalainen Casino-salsa) ja Yhdysvaltoja (Crossbory Style -salsa). Salsa-musiikin rytmi on tyypillisesti kahdeksanjakoinen, yleensä kolme askelta neljää iskua kohti. Salsassa lantio pyörii kauniisti liikkeen mukana rytmiä mukaillen. Sensuellia ja kaunista.

Ensi viikon tanssimme vielä Bachataa, joka on kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta. Se on vauhdikasta pikkuveljeään Merengueta rauhallisempi ja pehmeämpi tanssi, jossa on vaikutteita tunteikkaasta Rumbasta. Fiilistelyä tulossa siis silloin!