lauantai 25. elokuuta 2018

Isot ja pienet aloitukset

Tänään kirjoitan erilaisista aloituksista, isoista ja vähän pienemmistä. Osallistuin Mental Management -kurssille, missä opiskelimme ihmisten motivoimista kohti tavoitetta tai uutta asiaa. Me ihmiset olemme erilaisia siinä, miten helposti ja nopeasti tartumme toimeen. Tutkimusten mukaan osa ihmisistä motivoituu isoista tavoitteista (start big). Osaa taas kannattaa motivoida ensin pienillä välitavoitteilla, joiden saavuttaminen tuntuu mahdolliselta (start small). Miksi näin? Liian isolta tuntuva urakka saattaisi pysäyttää start small -ihmisen jo lähtöviivalle. Vastaavasti taas liian vähäpätöiseltä tuntuva asia ei välttämättä saa start big -ihmistä edes liikkeelle. 

Huomionarvoista tutkimustuloksissa on se, että alkuun pääseminen ei välttämättä vaikuta lopputulokseen. Tutkimuksessa verrattiin kahta ryhmää, joissa molemmissa oli sekä start big- että start small -ihmisiä. Tehtävänä oli seinäkiipeily. Toiselle ryhmälle luvattiin palkkio ylös asti kiipeämisestä. Start big -ihmiset ryntäsivät tottakai innolla matkaan. Osa start small -ihmistä ei lähtenyt edes kokeilemaan ja osa jätti leikin kesken, koska he eivät kokeneet palkkiota riskin arvoiseksi. Vertailuryhmässä taas annettiin ensin helppo välitavoite, johon kiivenneet palkittaisiin. Kaikki kiipesivät välitavoitteeseen. Mielenkiintoista onkin se, että vertailryhmässä myös start small -ihmiset jatkoivat ylimpään tavoitteeseen. 


Mihin tämä perustuu? Pienempää välitavoitetta on helppoa lähteä kokeilemaan. Kun pääsee alkuun, huomasaa, että eihän tämä nyt niin kovin paha olekaan. Voi siis lähteä kokeilemaan seuraavaakin tavoitetta. 

Kyse on myös motivaation lähteestä, tekijöistä, jotka saavat meidät liikkeelle. Ulkoisista palkkioista motivoituvat ihmiset tekevät asioita siksi, että sillä voi saavuttaa jotakin. Sisäisesti motivoituvat ihmiset taas arvioivat asian merkityksellisyyttä tunnetasolla. Palkkio ei sinänsä kiinnosta vaan se, miltä kiipeäminen tuntuu. Helppoon tavoitteeseen pyrkiminen tuntuu yleensä aika mukavalta, koska siinä yleensä onnistutaan. Siksi sisäisesti motivoituvalle ihmiselle kannattaakin korostaa tekemisen sisältöä, ei niinkään palkkiota. 

Mistäkö tämä tuli nyt mieleeni? Pesin olohuoneen ikkunat. Vain olohuoneen. Start big -ihminen ei olisi viitsinyt täyttää yhden huoneen vuoksi edes ämpäriä. Mutta niin tai näin, jonakin päivänä kaikki talon ikkunat ovat lopulta puhtaat.