sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Lajiesittely: ChiBall

Otetaanpa tähän väliin yksi lajiesittely. ChiBall-tunti on väri- ja aromaterapeuttisella pallolla tehtävä hyvän olon harjoitus, jonka juuret ovat kiinalaisessa terveystiedossa. Ajatuksena on, että olemme osa luonnon kiertokulkua ja siksi harjoituskin etenee vuodenaikojen mukaan. Jokaista vuodenaikaa vastaa yksi harjoituksen osa-alue, elementti sekä kaksi meridiaaniksi kutsuttua energiakanavaa (yang ja yin). Liikkeet valitaan siten, että ne aktivoivat ja rentouttavat kyseiselle vuodenajalla nimettyjä meridiaaneja. Aktivointi on yang ja rentoutuminen yin. Teemme siis vuorotellen sekä voimakkaampia energisoivia liikkeitä että hitaampia rauhoittavia liikkeitä. Lepoa seuraa toiminta ja toimintaa taas lepo. Tavoitteena on kehon ja mielen tasapaino.

Jokaisen harjoituksen aikana käydään läpi koko vuodenkierto niin, että kuluvaa vuodenaikaa ja sen osa-aluetta painotetaan. Kerron esimerkin.


Talvella ChiBall-harjoituksessa muistutetaan rauhoittumisen ja rentoutumisen tärkeydestä. Huomio kääntyy sisäänpäin, silmät ovat välillä suljettuina ja liikkeissä tehdään useita toistoja siten, että liikkeen pystyy paitsi tekemään, myös tuntemaan. Talven elementti on vesi ja energia on hidasta, pehmeää ja feminiinistä yin-energiaa. Luonto vetäytyy hetkeksi lumipeitteen alle lepäämään. Elämme vuoden pimeintä aikaa, jolloin myös luonnonrytmissä elävä ihminen hidastaa tahtia, karsii pois turhaa ja kerää voimia uuteen kevääseen. Tämä on siis harjoituksen pääteema, joka kulkee mukana kaikissa tunnin osa-alueissa.

1. Tai chi & Qi Gong
ChiBall-tunti aloitetaan "heräämällä ensin kevääseen" pehmeän virtaavalla Tai Chi- ja Qi Gong -harjoituksella. Liikkeet ovat rauhallisia ja ne herättelevät lempeästi selkärankaa erilaisin kierroin ja taivutuksin. Samalla totutellaan pallon käyttöön.

2. ChiBall-tanssi
Seuraavaksi nostetaan kevyesti sykettä ja lämpöä helpolla tanssisarjalla. Tanssi edustaa kesäistä tuli-energiaa.

3. Jooga
Tuli-energiaa edustaa myös seisten tehtävä jooga-harjoitus, jossa keskitytään muutamaan kehoa vahvistavaan ja energisoivaan jooga-asanaan. Liikkeet kohdistuvat kuluvan vuodenajan eli tässä talven meridiaaneihin: suorassa linjassa kehon takapuolta ylhäältä alas kulkeviin virtsarakon meridiaaneihin (yang) sekä etupuolta alhaalta ylös kulkeviin munuaisten meridiaaneihin (yin). Näitä venytetään ja vahvistetaan.

4. Pilates
Seuraavaksi siirrytään alas matolle pilates-osioon, myöhäiskesään ja maa-elementtiin. Keskittyneesti hengityksen tahdissa tehtävät liikkeet vahvistavat keskivartalon syviä tukilihaksia.

5. Feldenkrais
Syksyä ja metalli-elementtiä harjoituksessa edustaa Feldenkrais-menetelmä, joka auttaa rauhoittumaan, päästämään irti ja kääntämään huomion sisäänpäin. Feldenkrais-liikkeet tehdään silmät suljettuina omaan liikkeeseen ja tuntemuksiin keskittyen. Ei ole väärää tapaa tehdä Feldenkrais-harjoitusta: sinun oma tapasi on aina juuri se oikea.

6. Rentoutus
Tunnin lopussa pysähdytään vielä hetkeksi, rauhoitutaan ja rentoudutaan hiljaisen musiikin soidessa taustalla. Rentoutusosio edustaa talvea, vesi-elementtiä ja passiivista yin-energiaa, lepoa ja rauhaa, joka antaa keholle ja mielelle mahdollisuuden uudistua.

Harjoitus opettaa, että aktiivinen yang-energia tarvitsee aina vastaparikseen passiivista yin-energiaa. Toinen ruokkii ja vahvistaa toista, yhä uudelleen ja uudelleen. Kyseessä on positiivinen ketjureaktio, aivan kuten luonnossa vuodenaikojen vaihtelua, yö ja päivä, pimeys ja valo. Oikeastaan tämä kaikki kuulostaa kovin luonnolliselta, vaikka kiinalaisen terveystiedon termit saattavatkin olla meille vieraita. Omasta puolestani toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi ChiBall-tunneille kokeilemaan, miten tämä kaikki toimii käytännössä!