FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltomenetelmä ryhmäliikuntaan ja yksilövalmennukseen. Tunnilla tehdään kehon syviä tukilihaksia kehittäviä liikehallintaharjoituksia, dynaamisia venytyksiä ja myofaskiaalista liikkuvuusharjoittelua. Kireitä lihaksia voidaan käsitellä myös faskiapallolla.
Mistä myofaskiaalisessa harjoittelussa sitten on kysymys? Myofaskia tarkoittaa lihasten ja lihaskalvojen eli faskioiden yhtenäistä jatkumoa. Kyse on siis kolmiulotteisesta sidekudosverkostosta, joka yhdistää kehon kudokset. Myofaskiaalisessa liikkuvuusharjoittelussa venytetään koko faskiaketjua viemällä kehon osat äärimmilleen toisistaan (X). Venytykset ovat dynaamisia ja ne tehdään rauhallisessa liikkeessä oman hengityksen tahdissa. Asentojen ylläpitäminen vaatii hyvää liikehallintaa, mikä kehittää kehon syviä tukilihaksia.
Kun liikkuvuus heikkenee, kyse voi olla nesteytyksen eli voiteluaineen vähyydestä faskiassa. Lihaskalvot eivät pääse liikkumaan vapaasti toisiaan vasten. Hyvä nesteytys (veden juonti) ja dynaamiset venytykset voitelevat lihaskalvoja ja jähmeys vähenee. Säännöllisen harjoittelun tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laajat liikeradat pitkissä lihastoimintaketjuissa. Tällöin myös muusta liikunnasta tulee tehokkaampaa ja turvallisempaa.
FasciaMethod-tunti alkaa ensin seisten tehtävillä liikehallintaharjoituksialla ja venytyksillä. Tämän jälkeen siirrytään konttausasentoon tai polviseisontaan ja tehdään muutamia liikkeitä polvitasosta. Viltin voi laittaa tarvittaessa pehmikkeeksi polvien alle. Seurvaavaksi siirrytään istuen tehtäviin venytyksiin ja lopuksi selinmakuulle lattiatason liikkeisiin. Tunnin lopuksi voi olla loppurentoutus.
FasciaMethod-tunti muistuttaa minun mielestäni dynaamista joogatuntia, josta on karsittu pois kaikki "ylimääräinen" henkisyys ja joillekin joogatunneille tyypilliset aurinkotervehdykset, haastavat venytykset ja tasapainoliikkeet. FasciaMethod on ennen kaikkea mutkattoman käytännöllinen kehonhuoltoharjoitus. Venytykset soveltuvat hyvin erilaisille liikkujille. Olemme tottakai liikkuvuudeltamme erilaisia, mutta säännöllisen harjoittelun myötä toiminnallinen liikkuvuus ja liikehallinta varmasti myös kehittyvät. Erityisesti niskahartia-seudun kipujen ennaltaehkäisyssä olen huomannut FasciaMethod-liikeiden todella auttavan. Minun sydämeni tämä laji ainakin vei, ehkä vielä sinunkin?