lauantai 22. huhtikuuta 2017

Liikunta ilman suorituspaineita

Kävin eilen kävelemässä sen verran pitkän kävelylenkin, että ehdin ajatella yhtä ja toista. Mietin niitä kertoja, kun olin juossut saman lenkin sykemittaria tarkkaillen. Piti vaalia optimaalista rasitustasoa: ei liian kovaa, jotta jaksoi juosta eikä liian hiljaa, jotta kunto kehittyisi halutulla tavalla. Välillä piti tehdä myös nopeampia pyrähdyksiä (vetoja), jottei harjoitus olisi liian yksipuolinen. Vedot voi rytmittää joko kilometreihin tai aikaan. Itse pidin vetojen rytmittämisestä musiikkiin, jolloin mp3-soittimesta pystyi vedon ajaksi valitsemaan nopeamman biisin ja sen jälkeen kevyemmän palauttelubiisin. Voi niitä aikoja!

Eilen haistelin tuulen tuoksuja keväästä. Kuuntelin lintujen laulua. Ihastelin kauniita rakennuksia, kun kävelin kaupungilla ja kevääseen heräilevää luontoa, kun pyrähdin pois valtaväyliltä. Otin muutaman valokuvan. Samaan aikaan nopeammat kiisivät ohi. Hitaammat hymyilivät.


En sano, että toinen olisi toista parempi tapa liikkua, koska molemmille on aikansa ja harrastajansa. Minulla oli ollut raskas (vaikkakin antoisa) työviikko täynnä uuden opettelua ja erilaisten tehtävien yhteensovittamista ja organisointia. Aivot kävivät ylikierroksilla. Tuntui siis hyvältä antaa ajatusten tuulettua ja kehon kuormittua tasaisesti, repimättä. Enempää en olisi sillä hetkellä pystynytkään. Sekin on hyvä joskus myöntää. Tämä riittää tänään. Kokonaiskuormitus ratkaisee. Lenkin jälkeen oli hyvä ja energinen olo, ja siitähän liikunnassa parhaimmillaan on kyse.

Tässä mennään joskus vauhdilla sudenkuoppaan, jos oletetaan, että kevyempi liikunta olisi jollain tavalla turhaa ja hyödytöntä. Ei tietenkään ole. Kaikki liikunta on hyvästä ja jokainen syy, joka saa sinut lenkkarit jalassa liikkeelle, on hyvä syy. Etenkin vähemmän liikkuneilla kevyt liikunta myös kehittää kuntoa. Ei sitä vähätellä kannata.

Kaikista ei tarvitse tulla huippu-urheilijoita. Ikävä myöntää, mutta suurimmasta osasta meistä ei tulisikaan. Se on oma maailmansa, joka vaatii valtavan paljon kurinalaista työtä, sinnikkyyttä, tahtoa, rohkeutta ja usein myös luontaista lahjakkuutta. Se on elämäntapa, jossa ei aina ole tarjolla kompromisseja. Voimme ihailla urheilijoita ja tähdätä itsekin hyviin tuloksiin, mutta samanlaista ankaruutta itseämme kohtaan meidän ei tarvitse vaalia. Onneksi. Liikutaan siis ihan hyvällä omallatunnolla ilman suorituspaineita aina, kun siltä tuntuu. Tehdään hauskoja asioita. Poiketaan polulta. Kokeillaan uusia asioita. Säilytetään liikunnassa ilo. Kaupan päälle tulee sitten se hyötykin.

Tässä pahan päivän liikuntavinkit!