perjantai 27. tammikuuta 2017

Vuodenaikateema: Talvi

Vuodenaika-teemalla jatketaan. Kirjoitin aiemmin syksystä ja nyt olemme päässeet sydäntalven aikaan. Tällä hetkellä tosin aurinko paistaa, linnut laulavat ja lämpötila putoaa vain vaivoin pakkasrajan alapuolelle. Kylmiä päiviäkin on silti vielä tulossa. Siitä pitää huolen Suomen talvi.

Talvi on kaunista aikaa, jolloin luonto peittyy lumen ja jään alle. Kosteus tiivistyy valkeaksi kuuraksi puiden oksille. Lumi narskuu kenkien alla. Hengitys höyrystyy ja ripset jäätyvät lenkillä. Pohjoisessa aurinko ei nouse ennen kuin kaamos hellittää ja etelämmässäkin valoisa aika jää lyhyeksi.


Mitä talvi sitten tarkoittaa vuodenaika-filosofiassa? Talvi on vuoden pimeintä aikaa. Luonto lepää hetken herätäkseen taas keväällä uuteen alkuun. Lepo tarkoittaa siis aina myös uudistumista. Samalla tavalla ihminenkin tarvitsee toiminnan jälkeen rauhoittumista. Kunto kasvaa treenin jälkeisessä levossa, sillä ilman riittävää palautumista kudoksiin tulleet vauriot eivät korjaannu. Jos sympaattinen hermosto on koko ajan aktiivinen ja olemme ylikierroksilla, valmiita "taistelemaan tai pakenemaan", yöuni kärsii ja yleiskunto alkaa lopulta heiketä. Levossa taas parasympaattinen hermosto aktivoituu, mieli rauhoittuu, aineenvaihdunta kääntyy anaboliseksi ja keho alkaa korjata itse itseään.

Talvi on oivallista aikaa hidastaa tahtia, sytyttää kynttilä, vetää jalkaan villasukat ja viettää enemmän aikaa kotona. Viime vuonna nousi muoti-ilmiöksi tanskalainen hyggeily. Yksinkertaisimmillaanhan se on arkista kotoilua, kiireetöntä olemista ilman aikatauluja. Kokeile vaikka - tekee joskus hyvää!

Haluan nostaa esille myös aliarvostetun ja arkisen tylsyyden. Tylsyyshän on oikeasti ihan hyvä asia. Se on se hetki, jolloin aivot saavat levätä. Ai että, kun on tylsää (!!). Aika useinhan kaivamme esille puhelimen, selailemme internetiä ja täytämme tyhjyytemme informaatiotulvalla. STOP. Kokeilepa joskus altistua tylsyydelle. Yritä kestää sitä, vaikka se on vaikeaa. Saatat yllättyä tuloksista. Nykyään olemme hirmu huonoja kestämään tylsyyttä, mutta jos sinnikkäästi pidämme pintamme ja lakkaamme vastustamasta tyhjää olotilaa, alkaa ehkä syntyä ihan uudenalaisia ajatuksia. Tylsyys ruokkii luovuutta. Suuret oivallukset syntyvät harvoin kiireessä.

Entäpä mitä talvi tarkoittaa liikunnassa? Talvella on hyvä kokeilla rauhallisempia lajeja kuten joogaa, pilatesta tai asahia. Jos jossain on tarjolla rentoutusvalmennusta, mene sinne. Ohjattu rentoutusharjoitus on jo paljon helpompi kuin arkinen tylsäily. Rauhoittavaa musiikkia, kynttilöitä ja/tai rentouttavia tuoksuja. Alat päästä fiilikseen. Tätä vartenhan tässä ollaan - siis rentoudutaan!

On myös hyvä muistaa, mitä tapahtuu luonnolle talven jälkeen. Se puhkeaa ensin silmuille ja lopulta täyteen väriloistoonsa. Purot solisevat, linnut laulavat ja aurinko lämmittää. Kun vertaat syksyllä lakastuvaan luontoon, huomaat kyllä, mitä lepo ja uudistuminen ovat saaneet aikaan. Tästä lopulta vuodenaika-filosofiassa on kyse.