Otetaanpas tähän väliin yksi lajiesittely. Pehmeämpien liikuntalajien joukossa on suosiotaan kovaa vauhtia kasvattanut suomalainen terveysliikuntatunti Asahi. Kuulostaa itämaiselta ja sitä se osittain onkin. Tunnin liikekieli muistuttaa hyvin paljon kiinalaista aamuvoimistelua taijia (tai chi). Koko tunti tehdään seisten ja mitään välineitä ei tarvita. Virtaavat liikkeet tehdään hitaasti ja keskittyen hengityksen tahdissa. Helppoa ja rentouttavaa.
Taustalla on kuitenkin myös muuta. Lajin kehittäjät Timo Klemola, Ilpo Jalamo, Keijo Mikkonen ja Yrjö Mähönen ovat halunneet yhdistää itämaisen terveysliikunnan suomalaiseen fysioterapiaosaamiseen. Asahi perustuu siis fysioterapian kaltaisiin liikkeisiin, joilla keho avataan systemaattisesti niskasta jalkoihin. Asahista on tällä hetkellä olemassa kolme liikesarjaa: Asahi 1-3. Yhden sarjan ehtii tehdä helposti 10 minuutissa aamuvoimisteluna tai taukojumppana työpaikalla, mutta lisäämällä toistojen määrää ja yhdistelemällä sarjoja saadaan aikaan 30-60 minuutin harjoituksia.
Asahi-tunti alkaa aina rentoutusosiolla, missä virittäydytään harjoitukseen ja ravistellaan lihakset rennoksi. Ravistelut ovat tuttuja taijia ja qigongia harrastaneille, mutta länsimaisessa liikunnassa ne ovat jostain syystä jääneet vieraammiksi. Verenkierto lähtee hyvin liikkeelle.
Seuraavaksi tehdään niska-hartia-osio, selkä-osio ja tasapaino-osio. Ne koostuvat hengityksen rytmissä tehtävistä terveysliikuntaliikkeistä: pyörittelyistä, pyöristyksistä, avauksista, kierroista ja sivutaivutuksista. Hauska harjoitus on myös keinuttelu päkiöiden ja kantapäiden välillä. Liike on periaatteessa hyvin yksinkertainen ja lapsille luonnollinen, mutta harva aikuinen käyttää enää aktiivisesti jalkaterien pieniä lihaksia - kannattaisi! Keinutteluun voi yhdistää myös luuliikuntasuositusten mukaisia täräytyksiä nousemalla päkiöille ja pudottamalla paino alas nopeasti ja terävästi.
Tunnin lopussa tehdään vielä taijimaista virtaavaa loppuliikesarjaa. Keskittyminen yksinkertaiseen, oman hengityksen tahdissa virtaavaan liikkeeseen sulkee hetkeksi muun maailman ulkopuolelle ja mieli rauhoittuu. Lopuksi pysähdytään, suljetaan silmät ja rentoudutaan. Edelleenkin pystyään kuitenkin seisoma-asennossa. Tärkeä osa Asahia on kehon pystysuora linja. Etsitään siis asentoa, joka on samaan aikaan vahva ja rento, jossa paino jakautuu tasaisesti ja selkäranka on luonnollisesti suorana. Samaa periaatetta käytetään myös joissain kehoterapiamuodoissa kuten aleksandertekniikassa.
Asahin hienous on siinä, että se sopii kaikille. Liikesarjat ovat oikeasti helppoja ja niitä pystyy tarvittaessa myös soveltamaan. Harjoitus toimii hyvin raskaan treenin jälkeisenä palauttavana liikuntana, kuntouttavana ja ennaltaehkäisevänä terveysliikuntana sekä rentouttavana hyvinvointiliikuntana. Tervetuloa siis mukaan tunnille!